Рада ввела кримінальну відповідальність за зйомки ЗСУ та розтрату гуманітарної допомоги

2116 0
Два нових законопроєкти про це внесуть до Кримінального кодексу України

Незаконна фото- та відеозйомка переміщення ЗСУ та міжнародної військової допомоги відтепер карається законом. Кримінальна відповідальність стосується і нецільового використання гуманітарної допомоги. Про це повідомляє Українська Правда з посиланням на законопроєкт Верховної Ради. 

Законопроєкт вносить зміни до Кримінального кодексу України та додає нову статтю 114-2 «Несанкціоноване розповсюдження інформації про направлення, переміщення міжнародної військової допомоги в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших військових формувань України, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану». 

Зокрема, розповсюдження інформації про ЗСУ, якщо вона не була розміщена у відкритому доступі Генштабом або з його письмового дозволу, карається позбавленням волі на термін від 5 до 8 років. За розповсюдження інформації про міжнародну військову допомогу за аналогічних умов чекає ув’язнення на строк від 3 до 5 років. 

Якщо інформацію розповсюдили за попередньою змовою, з корисливих мотивів, або для надання її державі, що здійснює збройну агресію проти України чи незаконним збройним формуванням, або якщо вона спричинила тяжкі наслідки, – це карається позбавленням волі на строк від 8 до 12 років. 

Читайте також: Гуманітарний фронт у Львові. Які проблеми виникають з допомогою військовим та цивільним

Ще один законопроєкт доповнює Кримінальний кодекс статтею 201-2 «Використання під час дії воєнного стану гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги не за цільовим призначенням, а саме з метою отримання прибутку або власного збагачення». 

За нецільове використання гумдопомоги у значному розмірі карають позбавленням волі на строк від трьох до семи років з конфіскацією майна або без такої.

Ті самі дії, вчинені особою, яка раніше вчинила злочин, передбачений цією статтею, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням влади чи службового становища, або у великому розмірі, - позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Такі дії, вчинені організованою групою чи в особливо великому розмірі, караються позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що наразі в Україні також заборонено фільмувати і публікувати інформацію про наслідки обстрілів військових об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури. Таким чином можна стати коригувальниками вогню для ворога, який проаналізує інформацію та прийме рішення щодо наступних ударів. 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!