Виїжджатимуть чоловіки. На Україну очікує друга хвиля еміграції

18968 0
Визначним фактором є те, коли закінчиться війна.
Фото: konkurent.ua

Фото: konkurent.ua

Від початку повномасштабної війни з України виїхали близько 3,5 мільйона громадян. Водночас попереду нас очікує ще одна масштабна хвиля еміграції. Про це в ефірі Радіо НВ повідомив гендиректор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто, пише НВ.

«Приблизно 3,5 млн (українців – ред.) зараз знаходяться за кордоном. <...> Нас очікує ще одна хвиля міграції після закінчення війни. Зараз розділені сім'ї. Ті сім'ї, які там вкоріняться, будуть намагатися своїх батьків забрати. У нас буде хвиля чоловіків, які приєднаються до сімей, тобто кількість (емігрантів – ред.) збільшиться, а не зменшиться. Це одна з серйозних загроз для України», – сказав Паніотто.

Читайте також: Як біженцям з України повторно повернутись до Польщі. Роз'яснення

З його слів, поки важко оцінити масштаби наступної хвилі міграції, однак деякі експерти припускають, що Україну можуть покинути до 5 мільйонів людей.

«Зараз цього ніхто не може сказати. Ці люди, які поїхали, теж цього не можуть сказати. Все ж ключовим є закінчення війни – скільки вона буде тривати і куди можна буде повернутися», – зауважив він.

Зазначається, що за даними ООН, з 24 лютого з України виїхали 6,8 мільйона людей, а назад повернулися 2,2 мільйони українців. Проте там пояснюють, що трактувати ці цифри слід обережно, оскільки вони фіксують саме кількість перетинів кордону і через збереження ризиків в Україні можуть відображати також частину «маятникових» поїздок людей, які ще не наважуються остаточно повернутися.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!