Як безпечно відвідати салон краси. Поради від фахівців

5221 0
Жінки люблять доглянуті руки. Акуратні та красиві нігті українки мають завдяки майстрам манікюру. Утім, через погано організовану стерилізацію інструментів є ризик підхопити в салонах хвороби. Експерти розповіли Tvoemisto.tv, як вберегтись від зараження грибком після відвідин майстрів.
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Ризики, які супроводжують вас у салонах краси

«Манікюр чи педикюр, при якому пошкоджується цілісність шкіри, може спричинити проникнення хвороботворних мікроорганізмів», – розповідає Ярина Зайченко, лікар-дерматовенеролог Медичного центру Medicover.

Найбільший ризик для людини несуть грибкові зараження. Перші ознаки грибка – почервоніння, набряк, лущення шкіри. Інколи зараження відбувається не в один момент, а може кілька разів повторюватися, це залежить від стану імунної системи організму.

«Завдання грибка – проникнути до нігтьової матриці, де зароджуються клітини нігтя, там він починає стрімко розвиватись», – зазначає Ярина Зайченко.

За її словами, у людей, які мають вологі долоні та стопи, є більша можливість підхопити грибок або інфекцію. Адже тепло і волога – найкраще для грибка середовище. Саме тому ризик підхопити грибок існує в місцях, де таке середовище створене: у саунах, банях, душових кабінках фітнес-залів тощо.

Лікування

Лікування грибка є дуже специфічним. Він швидко «завойовує» територію вашої шкіри. Серед інших ознак ураження є лущення шкіри між пальцями або надто суха підошва п’ятки.

Саме з такими «симптомами» й зіткнулась Анастасія, яка робила манікюр гель-лаком в одному з салонів Львова.

«Минулого літа я підхопила грибок. Скоріш за все, це було в салоні, де я робила манікюр, адже власне після цього й почали з'являтись перші симптоми. Тоді я ще не так уважно ставилась до того, як майстри дезінфікують інструменти, і моя необережність призвела до сумних наслідків – позбутися грибка важко, крім того, лікування викликає певний дискомфорт у повсякденному житті», – розповіла Tvoemisto.tv жінка.

Лікар-дерматовенеролог Медичного центру Medicover наголошує, що перші прояви хвороби важко розпізнати звичайній людині. Єдине, що відбувається ззовні, – це помутніння нігтьової пластини. У випадку Анастасії, нарощення нігтів або гелеві лаки, які носять тривалий час, теж посилюють розвиток грибка.

«Хороші спеціалісти в салонах, коли запідозрюють грибкову інфекцію в клієнта, скеровують їх до нас. Часто причиною хвороби нігтя може бути травма чи бактеріальне ураження, на місці яких може розвинутись грибкова інфекція. У таких випадках ми проводимо мікроскопічне дослідження та встановлюємо діагноз. Пізніше індивідуально підбираємо препарат. Однак після лікування грибка потрібно бути дуже пильним, адже часто відбувається перезараження», – зазначає лікар Medicover.

Стерилізація інструментів

Досі між фахівцями точаться дискусії, де краще робити манікюр: вдома чи у салоні. Важливо пам’ятати, що спеціалізований салон манікюру не є гарантією того, що після його відвідин ви не підхопите якусь хворобу. Неважливо, чи ваш майстер робить манікюр на дому, чи в салоні, – важливо, щоб він дотримувався правил гігієни та мав спеціальне обладнання й розчини для стерилізації інструментів.

Ярина Зайченко з Медичного центру Medicover розповідає, що всі інструменти повинні пройти термічну обробку і побути якийсь час у сушильній шафі. «Найкраще для клієнта салону купити власний набір для майстра, навіть пилочку, адже її зазвичай не стерилізують, а саме на пилочці залишається найбільше нігтьового пилу. Тобто, щоб інструменти були тільки вашими і ними користувались лише для вас».

Існує кілька способів очищення манікюрних інструментів. В одному відомому львівському салоні стерилізацію проводять у шість етапів:

  1. Дезінфекція в розчині «Сурфаніос», який дозволяє знешкодити такі небезпечні інфекції, як вірусні гепатити А, В, С; віруси герпесу 1 типу; гриби роду Candida; ВІЛ; віруси грипу; бактерії туберкульозу, стафілококу, кишкової палички;
  2. Промивка інструментів під проточною водою;
  3. Просушка інструментів;
  4. Пакування їх в індивідуальний герметичний крафт-пакет з індикатором стерильності;
  5. Стерилізація запакованих інструментів в автоклаві при температурі 134оC;
  6. Зберігання інструментів в ультрафіолетовій шафі.

Протигрибкові засоби: чи допомагають?

«У будь-якому випадку ви повинні проконсультуватись з лікарем, адже є різні види грибка. І підібрати правильний спосіб лікування може лише фахівець, ґрунтуючись на певних дослідженнях. Це не обов’язково повинні бути мазі для місцевого застосування, може бути і загальне лікування. Вилікувати грибок можна, але процес цей дуже індивідуальний і часом тривалий», – розповіла Ярина Зайченко.

Важливо пам’ятати, що лікування грибка дуже довгий процес, а тому потрібно ретельно ставитись до вибору таких місць, як салон краси.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Медичний центр Medicover.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Фото з відкритих джерел

Назар Притула


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!