Як бути помітним у темряві. Добірка девайсів

433 0
Tvoemisto.tv підготувало корисну добірку рішень, які допоможуть залишатися видимими попри темряву.

Взимку міста раніше поринають у темряву, а справи у вечірній час ніхто не скасовував. Часом на вулицях бракує освітлення і не працюють світлофори. Щоб не створювати перешкод для водіїв, потрібні пристосування, які допоможуть їм помітити пішоходів. ;Tvoemisto.tv підготувало корисну добірку рішень, які допоможуть залишатися видимими попри темряву.

Світлоповертальні елементи для одягу

Відстань, з якої водій помічає пішохода у темряві, одягнутого у темне складає 20 метрів, 50 – якщо людина вбрана у світле, і 130 – якщо на його одязі наявні світловідбивні елементи. Світловідбивні елементи – флікери – можуть бути у вигляді браслетів, стрічок на руку чи рюкзак, наклейок, брелоків або жилетів. Найкраще їх видно на рухливих частинах тіла: передпліччях, зап’ястях, гомілках, щиколотках і на рівні зору водія. Обирати потрібно лише помітні елементи розміром понад 15 кв. см.

  • Підвіски закріплюйте на пасок, ґудзики (краще, коли їх кілька).

  • Значки можна чіпляти у будь-якому місці на верхньому одязі.

  • Нарукавні пов’язки та браслети можна одягати не лише на руки, а й на нижню частину штанів і шапку. Крім цього, краще їх чіпляти з обох боків.

  • Брелоки прикріплюють до сумочок, валіз, які несуть у правій руці, ідучи назустріч автомобільному потоку.

  • Оригінальні наліпки доречно кріпити на шкільний рюкзак дитини.

Світлий або яскравий одяг

Світлі кросівки, бежеве пальто, біла сумка вирізняють нас не лише удень, а й допомагають водіям малогабаритних транспортних засобів не наїхати на нас у ситуації, коли не працюють світлофори.  Якщо у гардеробі мало світлих речей, можна обирати такі, в яких є світлі чи яскраві вставки на темних речах. Також варто обирати яскраві аксесуари, можна підібрати світлий або яскравий шалик і в тон підібрати шапку такого кольору.   

Як позначити у темряві велосипед

Мінімальна обов'язкова комплектація велосипеда, прописана у Правилах дорожнього руху України, включає:

  • білі катафоти спереду;

  • червоні катафоти ззаду;

  • помаранчеві катафоти з боків;

  • ліхтар (фара), увімкнений у темний час доби та в умовах обмеженої видимості (наприклад, у тумані).

Катафоти покликані відбивати світло від фар автомобіля, що наближається, і робити велосипедиста помітним ззаду і збоку. За стандартом вони стоять практично на всіх велосипедах, однак їх, однозначно, недостатньо! Якщо вас хвилює, як безпечно їздити на велосипеді у темряві, основний упор у плані безпеки необхідно робити на передній і задній ліхтарі (фари), але й додаткове бічне підсвічування ігнорувати теж не варто.

Неонові стрічки

Неонові стрічки можна встановити як на велосипед, так і обв’язати довкола одягу чи то причепити на рюкзак.

Де і за скільки можна придбати 

Світловідбиваючі елементи можна придбати у магазинах із спортивним інвентарем, будівельними матеріалами, чи канцелярією. У Львові такі девайси можна також знайти у Епіцентрі або в магазині «Антошка». Зокрема, львів’яни можуть замовити пристосування на сайтах ROZETKA та Prom

Світловідбиваючі стрічки для одягу коштують від 100 до 300 грн. Ціни залежать від ширини та довжини стрічки. Їх можна клеїти на одяг, взуття, велосипеди чи самокати. Світловідбиваючі жилетки коштують орієнтовно від 80 до 200 грн. На ціну впливає матеріал, розмір, тип жилетки та сезонність.  Браслети, що допомагають бути помітними в темному місті коштують від 50 за один девайс до 300 грн. Неонові стрічки коштують від 80 до 200 грн за метр. 

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!