Як діяти при ураженні електричним струмом. Пояснення лікаря

2322 0
Троє людей на Львівщині на вихідних отримали смертельне ураження струмом.
Фото умовне

Фото умовне

Троє людей на Львівщині на вихідних отримали смертельне ураження струмом, двоє з них – діти. Електротравма, зокрема, може проявлятися порушенням свідомості чи зупинкою серця, тому важливо вчасно надати постраждалому домедичну допомогу. Про це Tvoemisto.tv зазначила лікарка з медицини невідкладних станів Соломія Лукач.

Послідовність дій при наданні домедичної допомоги при ураженні струмом

Спершу необхідно переконатися у відсутності небезпеки: для рятувальника місце завжди повинне бути безпечним. Лише після цього можна розпочинати надавати допомогу.

Якщо постраждалий перебуває під дією електричного струму, то, за першої можливості, його дію необхідно припинити. Тобто вимкнути джерело струму, або відкинути електричний провід за допомогою сухої дерев'яної палиці чи іншого предмету, який є електронепровідним.

Опісля можна провести огляд постраждалого: визначити наявність свідомості та дихання. Друге, зокрема, можна визначити прийомом «бачу, чую, відчуваю»протягом 10 секунд. За нормою, потрібно почути два і більше вдихи.

Якщо за 10 секунд ми переконалися, що в постраждалого немає свідомості та дихання, необхідно одразу зателефонувати за номером 103 та викликати ектрену медичну допомогу. Зокрема, потрібно якнайшвидше рохпочати серцево-легеневу реанімацію: 30 натискань на грудну клітку і 2 вдохи.

У випадку, якщо постраждалий є незнайомою людиною та відсутні засоби індивідуального захисту для проведення штучного дихання, потрібно безперервно компресувати грудну клітку.

Непрямий масаж серця потрібно проводити із частотою 100-120 натискань протягом хвилини. Глибина повинна сягати 5-6 сантиметрів. Для цього руки потрібно розташувати посередині грудної клітки: на грудині.

Якщо постраждалий без свідомості, але дихає, або після вдалої реанімації, його потрібно перевести в бокове стабільне положення.

До приїзду екстреної медичної допомоги потрібно забезпечити постійний нагляд за постраждалим, оскільки його стан може погіршитись в будь-яку хвилину. У випадку погіршення стану - про це потрібно повідомити медикам на лінії 103.

Інколи постраждалі не виявляють жодних скарг. Тому медики наголошують на повторному зверненні до медичної установи для консультації кардіолога та проведення електрокардіограми. Оскільки електричний струм має негативний вплив на серцево-судинну систему. Йдеться, зокрема, про порушення ритму серця та його провідності.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!