Як дотримуватися посту без шкоди для здоров’я. Поради гастроентеролога

8468 0
Лікар-гастроентеролог про те, кому не варто постити, чим замінити м’ясо та як робити це з користю для організму.
Фото: Ukrainian people

Фото: Ukrainian people

Цьогоріч Великий піст розпочався 19-го лютого і триватиме до 7-го квітня. Лікар-гастроентеролог вищої категорії Медичного центру Medicover Ольга Бідюк, яка має 29 років досвіду в галузі, розповіла Tvoemisto.tv про те, якими продуктами можна замінити м’ясо, кому постити не радять та чому важливо починати поступово.

Постити корисно – це допомагає очистити організм.

Однак люди мають розуміти, що піст – це не голодування. Йдеться здебільшого про обмеження споживання м’яса. І, звісно ж, не можна переїдати. Від яєць та молочних продуктів відмовлятися не варто. Особливо тим, хто працює. Кожна людина має підходити до посту індивідуально. Моя порада: вилучити з раціону м’ясо та алкоголь.

Категорично заборонено постити вагітним жінкам.

А також людям, які мають легеневі захворювання чи хвороби шлунково-кишкового тракту. Якщо людина нездужає, має замалу вагу, старша 60-ти років – постити теж не варто. Як не потрібно дотримуватися пісних дієт і дітям та тим, хто щодня має важкі фізичні навантаження. Наскільки мені відомо, Церква звільняє від посту також людей, котрі в цей час подорожують.

М’ясо під час посту можна замінити рослинними білками.

Наприклад, бобовими: квасоля, горох, сочевиця та боби. Дуже важливим є споживання достатньої кількості води. Денна норма – 1,5-2 літри. Але слід пам’ятати, що передусім піст – це духовне очищення. Зверніть увагу на свою поведінку, спосіб життя, шкідливі звички та багато іншого. Очистка організму – це лише наслідок усього, що робить людина.

(фото: dietolog.pl.uа)

Готуватися до посту треба поступово.

Не можна голодувати, адже це сприяє застою та згущенню жовчі в організмі. Найкраще їсти часто й потроху, поступово обмежуючи м’ясні страви. Комусь вдається постити упродовж всього періоду, а декому лише по п’ятницях чи інших днях.

Піст варто припинити, якщо людина відчуває слабкість.

Також запаморочення, потемніння в очах. У такому випадку бажано ще й пройти загальне обстеження. Піст має бути більше духовною практикою, аніж фізичними обмеженнями. Дехто напередодні Великодня нічого не вживає, п’є лише воду, а після освячення – одразу ж їсть крашанки, м’ясо та іншу важку їжу. Так не можна. Виходити з посту потрібно поетапно, поступово додаючи в раціон м’ясні страви.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у новому спецпроекті Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». Щотижня ми публікуватимемо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту Медичний центр Medicover.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!