Як Львів пережив другий рік війни. Вибухи та наслідки атак ворога

3107 0
Tvoemisto.tv підготувало добірку спогадів, про те як минув другий рік повномасштабного вторгнення у Львові та області.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Сьогодні, 24 лютого 2024 року, виповнюється рівно два роки від того моменту, коли росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. Упродовж 2023 року росіяни завдали чимало ракетних обстрілів по Україні, зокрема й по Львову та області. З 1 січня 2023 року по 24 лютого 2024 року на Львівщині пролунав сигнал повітряної тривоги 229 разів. Найдовша повітряна тривога тривала 4 години 18 хвилин. Tvoemisto.tv підготувало добірку спогадів, про те як минув другий рік повномасштабного вторгнення у Львові та області.

Січень

14 січня російська ракета влучила в об'єкт енергетичної інфраструктури у Львівській області через що виникла пожежа. У мешканців були перебої у постачанні світла та води. Сили ПВК «Захід» збили одну ракету.

Лютий

10 лютого окупанти здійснили чергову ракетна атаку на Львівщину.  Одна із ракета потрапила в об'єкт енергетичної інфраструктури, ще одна впала поруч з автобусною зупинкою у селі на Золочівщині і не здетонувала. Інша ракета впала неподалік санаторію у Львівському районі. Вибуховою хвилею у будинку вибило частину вікон. Загалом під час ракетної атаки 10 лютого сили ППО збили над Львівською областю дев’ять ракет. 

16 лютого уночі росіяни завдали ракетного удару по Львівській області. Три ракети влучили в об‘єкт критичної інфраструктури. Очільник Львівщини Максим Козицький тоді уточнив, що це не об‘єкт, від якого залежить подача електроенергії в області. На місці влучання була вирва, а на сусідній вулиці зруйнувало стіну магазину. Постраждалих не було.

Березень

9 березня унаслідок ракетного удару на Львівщині загинуло п’ятеро людей. Ракета влучила у два житлові будинки у селі Велика Вільшаниця. В одному з будинків загинули двоє людей, в іншому – троє. Пожежа знищила три житлові будинки, три автомобілі, гараж та кілька господарських будівель

Читайте також: Міський голова Золочева розповів про наслідки ракетної атаки

18 березня Львівщину атакувало шість дронів-камікадзе типу Shahed 136. Три з них вдалося збити силам ППО, решта – влучили в нежитлові приміщення Яворівського району. Постраждалих не було. 

Травень

19 травня о 02:22 Львівщину атакували безпілотники. Між третьою і п'ятою годинами ранку захисники з ПвК «Захід» знищили п’ять бойових дронів «шахедів» над Львівською областю. Постраждалих та руйнувань не було. Через падіння уламків був частково знеструмлений один населений пункт.

У ніч на 25 травня росіяни атакували Україну ударними дронами «Shahed-136/131». До Львівської області долетіли 10 безпілотників. 

«ПвК «Захід» на Львівщині спрацювало стовідсотково. Влучень в об‘єкти немає, жертв чи постраждалих також немає», – повідомляв очільник Львівської ОВА Максим Козицький.

На Львівщині у ніч проти 29 травня знову було чути вибухи. Як повідомлялось, захисники збили російську ракету над Золочівським районом. Унаслідок падіння уламок згоріла будівля та трактор. 

Червень

Зранку 20 червня о 5:00 Львів та область атакували ворожі дрони. Окупанти влучили в обʼєкт критичної інфраструктури. На місці влучання виникла пожежа, було пошкоджене перекриття між поверхами і вибиті вікна, без постраждалих.

Читайте також: Вибухи у Львові та влучання у критичний об'єкт

Липень

У ніч з 5 на 6 липня Львів зазнав масштабної ракетної атаки. Російська ракета влучила в багатоквартирний житловий будинок на вул. Стрийській. Внаслідок цього під завалами загинули 10 жителів. Ще 48 мешканців постраждали, частина із них перебували в лікарнях міста.  7 людей було врятовано та 64 евакуйовано. Крім того, через ракетний удар, два будинки у критичному стані. Тисяча помешкань в радіусі вибуху потребували заміни вікон. Зруйновано також великий офісний центр. Було пошкодження у закладах освіти. 

Tvoemisto.tv побувало на місці події та поспілкувалося із постраждалими мешканцями. Детальніше про це читайте за посиланням.

Загалом 7 з 10 ракет типу «Калібр» були збиті ППО, обламки яких впали у Золочівському та Львівському районах

Зазначимо, що у Львові до сих пір тривають аварійно-відновлювальні роботи у будинках на Стрийській, що постраждали внаслідок ракетної атаки. Весь комплекс робіт планують завершити до літа 2024 року. Аварійно-відновлювальні роботи у чотирьох будинках, які найбільше постраждали, на фінішній прямій – виконані на 85-90%. Мешканці цього комплексу досі відчувають патологічний страх, а кожну тривогу розцінюють як «приліт».

Детальніше про те, як відновлюють будинки читайте за посиланням.

Серпень

15 серпня близько 4:55 окупанти нанесли ракетний удар по Львову та області. Було пошкоджено близько 100 помешкань, вибито близько 500 вікон в будинках. Один з житлових будинків постраждав найбільше. Також значних руйнувань зазнав дитячий садок поруч.

Під час цієї ракетної атаки обійшлося без загиблих. Постраждали 19 людей. Наймолодшій потерпілій 10 років, найстаршій – 72. У більшості потерпілих подряпини й порізи через вибиті вікна, забої. П'ятьох людей госпіталізували.

Загалом Львівщину атакували 7 крилатих ракет. Уламки пошкодили 15 будинків у с. Ставчани в приватному секторі, з них 6 – критично. Також були пошкоджені легкові автомобілі. У селі Суховоля Львівського району уламками від ракет пошкодили чотири житлових будинки в приватному секторі. Потерпілих не було.

Вересень

Ворожі «шахеди», які атакували Львів 19 вересня, поцілили у комерційні складські приміщення, було три влучання. Загалом у напрямку Львівської області летіло 18 дронів-камікадзе типу «шахед». 15 із них Сили ПВК «Захід» збили. Сім збили безпосередньо у повітряному просторі Львівської області. 

Читайте також: Удар «шахедів» по Львову. Що летіло на Львівщину та куди влучили

Листопад

3 листопада Львівську область атакували 16-ма безпілотниками. Відбулось п’ять влучань в «об'єкт критичної інфраструктури». ПвК «Захід», яке боронить небо над Львівщиною, вдалося знищити 11 ворожих безпілотників.

Читайте також: Чи вбережуть Львівщину мобільні групи збиття «шахедів» та що буде переломним моментом війни

Грудень

В ніч на 29 грудня ворог вдався до комбінованого удару: спочатку застосував «шахеди», а в другій хвилі були вже ракети.

Близько 4:17 ранку Львівську область атакували 14 ворожих безпілотників, з яких вісім було знищено. Сталось два влучання, зокрема в одному з підприємств Львова. 

Вже о 7:00 ранку 15 далекобійних ракет різних типів знову атакували місто та область знову. Десять ракет було збито, дві ракети влучили на території міста, одна із них – у житловий будинок на вулиці Хоткевича у Львові. Через ракетний удар одна людина загинула, 15 осіб постраждали. Часткові руйнування виникли у 13 житлових багатоповерхівках та двох школах.

Також було багато пошкоджених автомобілів. Від ракетної атаки постраждали чотири навчальні заклади, зокрема три школи та дитячий садок.

Читайте також: Як Львів пережив масовану повітряну атаку. Деталі і коментарі 

 

Січень 2024

У ніч на 1 січня російська армія вкотре атакувала Україну ударними безпілотниками. Ворожі дрони долетіли до Львова, їх знищували дві мобільні вогневі групи. Мер Львова Андрій Садовий повідомляв про влучання уламків дронів у два цивільні обʼкти. Близько 6:30 стало відомо про дві пожежі – у Дублянах та Білогорщі.

Внаслідок обстрілу Львівщини 1 січня окупанти знищили музей Романа Шухевича та пошкодили будівлю університету в Дублянах. Натомість бронзове погруддя Романа Шухевича авторства Михайла Черешньовського зазнало лише незначних ушкоджень. А з-під завалів дістали вигоріле фортепіано, на якому грав командир УПА. 

Читайте також: Музей Шухевича на Білогорщі повністю зруйнований внаслідок атаки дронами. Фото

Також постраждав сімейний гуртожиток, його дах вже відремонтували.

Лютий

У промисловий об’єкт у Дрогобичі влучила російська ракета під час масованого обстрілу окупантів 7 лютого. У одному з сіл Миколаївської громади було знайдено уламки ракети, яка не здетонувала.

15 лютого внаслідок ракетної атаки по Львову зазнала руйнувань трансформаторна підстанція у Франківському районі міста через що виникла пожежа на площі орієнтовно 150 квадратних метрів. Її гасили впродовж двох годин 29 вогнеборців, залучали 6 одиниць техніки. Підстанція повністю знищена.

Вибуховою хвилею від ракети, що впала в землю, було пошкоджено 19 житлових будинків, дитячий садочкок №165, ліцей №45 та приватна Школа вільних та небайдужих. Троє людей отримали поранення. 

Антоніна Костик

Фото: Твоє місто, ДСНС

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!