Як містяни рятуватимуть львівську статую Свободи?

3071 0
Львівські студенти об’єдналися, аби спільними зусиллями врятувати пам’ятку архітектури – статую «Ощадності» на проспекті Свободи.
фото: afishalviv.net

фото: afishalviv.net

Студенти чотирьох львівських університетів проведуть «Аукціон надій», щоб врятувати статую «Ощадності», яка прикрашає музей етнографії на проспекті Свободи у Львові. Скульптура не реставрувалася понад сто років, на її відновлення потрібно близько мільйона гривень. Зусилля об'єднали спудеї Університету банківської справи, Українського католицького університету, «Львівської Політехніки» та Львівського національного аграрного університету.

Читайте також: Як виглядає відреставрована скульптура на вулиці Франка у Львові. Фото

29 вересня у Львівській опері відбудеться благодійний концерт, під час якого збиратимуть кошти на реставрацію скульптури. Завершальний благодійний аукціон заплановано провести у Музеї етнографії та художнього промислу у Всесвітній день заощадження – 30 жовтня. У ньому візьмуть участь впливові політики, бізнесмени, банкіри, фінансисти. Відомі українці нададуть свої цінні речі, які стануть лотами аукціону.

Читайте також: Як у Львові реставрують Гарнізонний храм. 7 фото

Скульптурна композиція «Рільництво. Ощадність. Промисловість» споруджена у 1891 році на куполі Львівського музею етнографії та художнього промислу (проспект Свободи, 15). Її створив львівський скульптор італійського походження Леонард Марконі. Через схожість зі знаменитою спорудою у Нью-Йорку її називають львівською статуєю Свободи. Скульптура понад сто років не реставрувалася. За попередніми підрахунками, вартість проекту становитиме близько мільйона гривень.

Нагадаємо, нещодавно Tvoemisto.tv проводило опитування серед львів'ян. Для голосування обрали нерепрезентативну вибірку пам’яток, які треба рятувати. Підсумки опитування відображають думку наших читачів, які взяли участь в голосуванні. Серед львівських пам’яток архітектури, які потребують реконструкції, на першому місці – скульптура Ощадності (29 голосів), на другому – теплиця у Стрийському парку (24), на третьому – музей Пінзеля (20), на четвертому – палац Бесядецьких (16), на п’ятому – храм святого Івана Золотоустого (2).

Джерело: Zaxid.net


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!