Як підтримувати імунітет восени. П'ять простих правил харчування

2957 0
Зібрали для вас легкі правила, які допоможуть підтримувати здоров’я та залишатися у добрій фізичній формі.
Фото: Pexels

Фото: Pexels

З настанням осені у людському організмі відбуваються зміни, адже за законами природи нам хочеться менше спати й більше рухатися, відбувається накопичення жирів та нестача вітамінів. Щоб залишатися здоровими необхідно слідкувати за своїм щоденним раціоном та насичувати організм всіма необхідними продуктами, радять у Центрі громадського здоров’я МОЗ України. 

Питання підвищення імунітету особливо стає актуальним восени, коли активізуються різні вірусні захворювання. Зібрали для вас кілька порад, як завжди залишатися в тонусі та підтримувати свій імунітет: 

1. Перш за все, радять підтримувати питний режим. Це просте правиль, про яке люди часто забувають. Часто восени хочеться менше пити, ніж влітку, однак  потрібно випивати норму води навіть якщо не відчуваєте спраги. Вода допомагає подолати хронічну втому, стрес та поліпшує роботу мозку. 

2. Контролюйте вживання продуктів з вмістом цукру, адже зменшення в раціоні солодкого зменшує ризик хвороб серця, печінки, ожиріння, карієсу та навіть деяких видів раку. ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10 % від загальної кількості спожитих калорій. Це близько 50 г цукру на добу (10 чайних ложок), якщо людина вживає 2000 калорій на день. 

3. Вживайте сезонні овочі та фрукти. Джерелами вітамінів та мікроелементів у цю холодну пору є гарбуз, яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, корінь петрушки, селери, морква. 

4. Обмежте вживання жирної та важкої їжі. Краще вживати корисні жири, які містяться у авокадо, червоній рибі чи оливковій олії. Це допоможе довше залишатися у хорошій фізичній формі. 

5. До зігріваючих напоїв додавайте спеції та прянощі. Йдеться про імбир, кардамон, мускатний горіх, корицю, лавровий лист, гвоздику, перець червоний і чорний, шафран, куркуму, кмин. Для аромату також можна додавати часточки фруктів, а замість цукру краще використати мед чи настоянку шипшини.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!