Коли побачити повний «кривавий» Місяць. 5 цікавих фактів про затемнення

6260 0
У ніч на 28 вересня відбудеться одна із найпоказовіших подій у нічному небі – повне місячне затемнення, яке не повториться у найближчі 18 років, – нагадує NASA. «Кривавий повний Місяць» або повне місячне затемнення буде видиме у більшій частині Європи, в тому числі й Україні, Африці, Північній та Південній Америці.
фото: otb.com.ua, Reuters

фото: otb.com.ua, Reuters

1. Загальна тривалість повної фази затемнення складе близько години і 13 хвилин. Вона почнеться о 2:11 за Всесвітнім часом (UTC) або в 5:11 за київським.

2. Це затемнення особливе тим, що поєднається із «супермісяцем». Востаннє збіг «супермісяця» і місячного затемнення відбувся 1982 року, а наступний буде аж 2033-го. Місяць виглядатиме злегка «кривавим» через той самий ефект, що робить захід Сонця трохи червоним. Маючи простий телескоп, можна спостерегти чимало цікавих деталей на поверхні Місяця. Його можна буде побачити, якщо на заході небо буде безхмарним. Всю цю красу можна буде спостерігати своїми очима та в онлайн-режимі від NASA.

3. Дивовижний ефект відбувається тому, що Місяць не лише потрапляє на одну пряму з Сонцем і Землею, але й знаходиться дуже близько до Землі, тобто місяць дуже великий і земна тінь не повністю закриває видиму місячну поверхню. В момент найповнішого затемнення місячна поверхня отримує лише 14% від звичайної кількості сонячного світла, частина котрого потрапляє на місяць крізь атмосферу землі. Все це призводить до того, що супутник освічується темно-червоним кольором.

4. Поширена думка, що затемнення Сонця відбуваються рідше, ніж затемнення Місяця, не відповідає дійсності. Протягом року відбувається не менше двох затемнень Сонця, а за певних умов – п'ять. Натомість протягом року може відбутись не більше трьох затемнень Місяця, але може статися так, що не відбудеться й жодного (навіть часткового). У більшості випадків на три сонячних затемнення припадає два місячних. Однак у будь-якому місці на Землі затемнення Місяця можна спостерігати частіше, ніж затемнення Сонця. Справа в тому, що затемнення Сонця можна спостерігати лише у вузькій смузі на поверхні планети. Натомість затемнення Місяця видно майже з усієї «нічної» півкулі Землі, де в момент затемнення Місяць перебуває над горизонтом.

5. Доброю ідеєю є фотографування і зйомка явища, якщо ми не в горах чи місті, оточеному високими будівлями. Подібно як із спостереженням, не потрібно до цього жодного спеціалізованого устаткування. Достатньо звиклого фотоапарату. Єдине, про що варто поклопотатися, то про штатив, з руки кадри не обов’язково вийдуть вдало.

Також завтра, 28 вересня, НАСА оголосить сенсаційне відкриття про Марс. Офіційні представники НАСА оголосять у понеділок зранку про головне наукове відкриття, пов’язане з їх тривалим дослідженням Марсу. Агентство не поширює деталей про те, що це за грандіозне відкриття, окрім того, що на брифінгу будуть присутні досить визначні імена з космічного агентства (у тому числі Джим Грін, керівник відділення планетології НАСА; Майкл Маєр, провідний вчений з Програми дослідження Марсу; Луєндра Ойха, аспірант Технологічного інституту штату Джорджія; Мері Бет Вільгельм з Дослідного центру Амес і аспірант з Технологічного інституту Джорджії, а також Альфред Мак’юен з університету Арізони в Тусоні).

За матеріалами: Gość Niedzielny, ТСН, ZIK

Підготувала Оксана Антонів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!