Як працює кардіологічне відділення Львівської обласної лікарні. Фото. Відео

9633 0
Зараз змінюють клінічні маршрути і комп’ютерна томографія стає обов’язковою для госпіталізації.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У кардіологічному відділенні Львівської обласної лікарні близько 50 медиків інфікувалися коронавірусом, тож певний час відділення не працювало. Про це під час стріму Tvoemisto.tv повідомив керівник кардіохірургічного відділення №1 Віталій Аверчук.

За його словами, пацієнти, які потрапляли у цю лікарню мали підозру в плані невідкладної хірургії, обстежувалися чи перебували в реанімаційному відділенні, проте контактність пацієнта під час його лікування не дозволили локалізувати хворобу. 

«Поширеність була блискавична, тому ми змушені були виписати тих, кого можна було. Частина працівників теж мали інфекцію, пневмонію. Анестезіолог, наша колега, на жаль, померла внаслідок тяжкого запалення легенів», – каже лікар.

Читайте також: Ще дев’ятеро лаборантів Львівського медуніверситету отримають по 10 тис. грн

У відділенні вже працює операційний блок, а також є все для допомоги при захворюванні серця, судин і головного мозку. Також цілодобово працює діагностичний центр і поступово підходить до відновлення планової хірургії.  

«Ми думаємо вже над тим, щоб збільшувати кількість працівників. Був період, коли пацієнтів обслуговувала одна медична сестра в палаті і ще була одна санітарка. Ми обмежили консультування в оффлайні, користуємося телефонами, скайпом, консультуємо онлайн. Мусимо так робити, бо виглядає , що ця проблема не на один день і не на короткий період», – додає Віталій Аверчук.

Якщо у відділення потрапляє плановий пацієнт, то його обов’язково обстежують на наявність коронавірусу. Окрім цього, зараз змінюють клінічні маршрути і комп’ютерна томографія стає обов’язковою для госпіталізації, бо це, за словами лікаря, показує, чи нема ураження легеневої тканини.

«Порядок надання невідладної допомоги має певну специфіку. Тут часами стан пацієнта є таким, що не дає можливість зробити одразу швидке бактеріологічне дослідження. Однак персонал захищає себе завжди так, ніби це є пацієнт з коронавірусом», – пояснює він.

Читайте також: Ляшко каже, що на Львівщині чи не найбільша черга з ПЛР-тестів

У великих палатах відділення, де є 5-6 ліжок, госпіталізують через ліжко. А пацієнта, якого недообстежили, але він є невідкладний, ізолюють в окрему палату, що має всі умови.

Операційний блок зроблений відокремленим сегментом від загального кардіологічного відділення. Люди заходять за допомогою іншого входу та мають там всю необхідну інфраструктуру та робочі місця.

«Це дало свій результат від початку пандемії, бо жодна людина з цього блоку не захворіла та була ізольована. Стіни в операційній, до речі, зроблені з антибактеріальної сталі, що виконало львівське підприємство. Система вгорі – це ламінарний потік очищеного повітря», – каже він.

У блоці також є притяжно-витяжна вентиляція, що теж допомагає боротися з коронавірусною та будь-якою іншою інфекцією. Так, чиститься повітря і дозволяє працювати в кращих умовах, ніж в інших палатах.

Також збільшилась кількість консультацій пацієнтів, що раніше зверталися у Львівський кардіоцентр.  Пацієнт з будь-якою серцево-судинною патологією може бути обстежений та отримати допомогу у кардіологічному відділенні Львівської обласної інфекційної лікарні.

Читайте також: Карантин у Львові та області знову продовжили

Але, за словами Валерія Аверчука, районні центри Львівщини мають відділення та готових лікарів, що можуть також надати спеціалізовану допомогу.

Нагадаємо, на коронавірус у Львові також захворіли медпрацівники реанімаційного відділення Львівського обласного кардіологічного центру. Відділення тимчасово закрили на карантин.

Ольга Коваль

Фото і відео: Тарас Бабенчук


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!