Як правильно розпоряджатися персональними коштами? 5 порад від експерта

14109 1
Гроші люблять лік. Це правило стосується як фондів великих компаній, так і фінансів окремої людини. Тож правильно управляти особистими доходами й видатками мають не лише бізнесмени, а й пересічні українці. Як правильно розпоряджатися персональними коштами, Tvoemisto.tv вирішило дізнатися у фінансового директора Львівської бізнес-школи (LvBS) Українського католицького університету. Пропонуємо ознайомитися з 5-ма основними порадами експерта.
фото: lvbs.com.ua, galka.if.ua

фото: lvbs.com.ua, galka.if.ua

1. Ретельно ведіть власний бюджет. Щомісяця плануйте свої доходи й видатки. Усі витрати розділіть між трьома основними групами. До першої категорії будуть входити обов’язкові видатки: щомісячна плата за оренду й комунальні послуги, регулярні витрати на транспорт і зв’язок тощо. У другу групу впишіть напівобов’язкові витрати. Їх розмір зможете коригувати в залежності від поточних потреб. До цієї категорії належитимуть витрати на одяг, їжу, побутову хімію тощо. У третю групу внесіть інші видатки. Цю категорію складатимуть витрати, відмова від яких особливо не позначиться на якості життя.

2. Контролюйте свій план. Кілька разів на місяць переглядайте власний бюджет, аналізуйте доходи й видатки. Якщо не вкладаєтеся в межі, відкоригуйте свій план.

3. Не витрачайте більше, ніж заробляєте. Щоб це правило працювало, потрібно відмовитися від споживчих кредитів й позичання грошей у знайомих. Учіться витрачати так, щоб вистачало своїх коштів. За будь-яких обставин дохід має перевищувати видатки. Навіть, якщо різниця буде в одну гривню. Якщо дохід менше за витрати, обов’язково ще раз попрацюйте з бюджетом, збалансуйте його.

4. Не робіть спонтанних витрат. Встановіть певні ліміти на спонтанні покупки в залежності від своїх можливостей. Не витрачайте гроші на незаплановані речі які ви десь побачили і вам їх хочеться купити. Перенесіть таку покупку в часі хоча б на наступний день і подумайте від чого ви відмовитесь заради цієї речі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно підбирати команду? 5 порад для малого бізнесу

5. Заощаджуйте. Щомісяця відкладайте не менше 5% від своїх доходів. Кожна людина, не  важливо який в неї рівень  доходів може заощаджувати 5% і це суттєво не позначаться на її стилі життя. Заощадження поділіть на три групи. Перший фонд буде резервним, на непередбачувані витрати: лікування, термінову покупку, тимчасову втрату доходу, тощо. Якщо взяли певну суму з нього, намагайтеся якомога швидше відновити запас. Майте в такому фонді коштів на 1-6 місяців своїх потреб. Другий фонд буде пенсійним. Гроші, що матимете в ньому, інвестуйте та не починайте витрачати їх раніше віку в якому ви вирішили «вийти на пенсію», наприклад у 55 років.

У третій фонд відкладайте гроші на великі покупки.

Нагадаємо, у Львівській бізнес-школі триває реєстрація на програму "Ефективне управління малим бізнесом". До 31 діє знижка за ранньою реєстрацією

Михайло Сало, фінансовий директор Львівської бізнес-школи УКУ

Львівська бізнес-школа (LvBS) Українського католицького університету та інтернет-портал «Твоє місто» розпочали проект «Як ефективно управляти малим бізнесом?». У серії матеріалів фахівці LvBS ще розкажуть про те, як розпочати бізнес; які інструменти допоможуть при веденні фінансового обліку, просуванні та продажах.


Читайте також:
29 Липня, 2015 15:18
Вікторія Мене здивувало, що їжа віднесена у категорію "напівобов’язкові витрати".
:)
Але з іншого боку, стаття наштовхує на роздуми:
Середня зарпалата в нас яка?
"Щомісяця відкладайте не менше 5% від своїх доходів... Заощадження поділіть на три групи .... на непередбачувані витрати... Другий фонд буде пенсійним. ... У третій фонд відкладайте гроші на великі покупки."
Я думаю, що треба чесно сказати собі, 5% від моїх 5000-10000 мені ні нащо не вистачить і йти вимагати більшої зарплати. Якщо офіційна частина маленька, ми узалежнюємося від хабарів і неофіційних платежів. Особливо, якщо стається щось непередбачуване... влазимо в борги, а потім нарікаємо на життя. Треба більше оцінювати свою роботу і краще працювати.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!