Як розпізнати Covid-19 і грип за першим симптомом. Результати нового дослідження

14632 0
Якщо спочатку піднімається температура – це Covid-19, а якщо першим з’явився кашель – це грип.
Photo by engin akyurt on Unsplash

Photo by engin akyurt on Unsplash

Біль у горлі, кашель, температура можуть бути симптомами Covid-19, але ці ж симптоми спостерігаються при грипі, звичайній застуді та сезонній алергії. Розпізнати, на що захворів пацієнт можна за тим, у якій послідовності у нього проявилися симптоми. Такі висновки дослідники Університету Південної Кароліни опублікували в медичному журналі «Рубежі громадського здоров’я», пише VOA.

У роботі «Моделювання початку симптомів Ковід-19» група науковців проаналізувала історії респіраторних захворювань тисяч людей, звертаючи увагу на те, які симптоми з’являлися у процесі розвитку хвороби. На основі отриманих даних, вони склали найбільш вірогідні послідовності появи симптомів Covid-19 та порівняли їх з послідовністю симптомів грипу, застуди та алергії.

Дані досліджень стверджують, що симптоми Covid-19 та грипу найчастіше проявляються у такій послідовності:

Найбільш ймовірну послідовність появи симптомів Covid-19 та грипу дослідники проілюстрували у вигляді діаграм з відповідними даними статистики. Ці дані також показують, що інша послідовність появи симптомів є малоймвірною. ​

Додавши до свого дослідження дані про застуду та алергію, які раніше публікували Центри із контролю та запобігання захворюванням (CDC), вчені побудували наступну залежність між основними респіраторними хворобами і їхніми першими симптомами.

Отже,

  • якщо спочатку піднімається температура – це Covid-19 ;
  • якщо першим з’явився кашель – це грип;
  • спершу заболіло горло – застуда;
  • сльозяться очі та нежить – це алергія.

Дослідники зауважують, не у всіх недуга протікає однаково. Втім, у переважній кількості випадків, симптоми хвороб проявляються саме у такому порядку.

Для цього дослідження, науковці проаналізували дані ВООЗ щодо понад 55 тисяч пацієнтів, які отримали підтверджений діагноз Ковід-19 в Китаї у період між 16 та 24 лютого. Вони також вивчали дані майже 1100 пацієнтів, зібрані у період між 11 грудня та 29 січня експертною групою китайських лікарів.

Щоб порівняти симптоми Covid-19 та сезонного грипу, дослідники вивчили дані 2470 пацієнтів у Північній Америці, Європі та Південній півкулі, які були надані урядовим агенціям у 1994-1998 роках.

Інфографіка Голосу Америки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!