У сумці – два секатори та садова пилка. Як у Львові працюють садівники

1795 0
Така посада до минулого року була новинкою для України: у жодному іншому місті не було такої посади в міській структурі.
фото дар

фото дар'ї кучер

Цьогоріч минає рік із того часу, як у Львові з’явилися садівники. Тоді серед 62 працівників обрали 9 фахівців, які займаються вуличним озелененням та парками Львова. Така посада була новинкою для України, до цього в жодному іншому місті не було такої посади в міській структурі. Кожен із них мають свою спеціалізацію: хтось є флористом, хтось ландшафтним архітектором тощо.

Як повідомила під час стріму Tvoemisto.tv садівниця Галицького району Львова Оксана Софіянчук, зараз у місті працює 7 спеціалістів, відповідно до кількості районів, а також  координатор відділу. Раніше за Галицький район відповідало двоє людей, однак нині її колега захищає Україну на фронті.

Читайте також: Усі ми дихаємо одним повітрям, або Чому ми вирішили порахувати дерева у Львові

«Площа Святого Юра біля однойменного Собору – це одне з улюблених місць у цьому районі, за догляд якого я відповідаю. Тут зростають переважно висаджені раніше рослини, ми додали лише тюльпани, які вже встигли переквітнути. Загалом цей сквер цікавий тим, що тут працює 4 різних підрядники – хтось по багаторічних, однорічних рослинах, інший відповідає за догляд за деревами, обрізку аварійних, санітарну чистку, висадку нових, окремо є люди, які косять траву», – каже вона.

Оксана Софіянчук працює садівницею від серпня минулого року, її взяли в команду трішки пізніше, ніж створили цю посаду. За її словами, є поширена думка про те, що садівник – людина, що приходить з лопаткою і садить рослини, прополює. Насправді, на садівниках у різних районах Львова лежать великі об’єми роботи. В основному, це – адміністративна робота, плани доглядових робіт, висадки дерев, контроль за якістю виконання, іноді – самостійне проєктування.

Читайте також: Парки Львова в минулому і тепер: Стрийський парк. Фото

«Місце для творчості також є, ми проєктуємо своїми силами окремі клумби, різні композиції. Наприклад, зараз готую ескізи досадження нових рослин біля Ратуші. Це така клумба в стилі нової хвилі, щоправда, ще не затверджені. Ми вирішили проекспериментувати – йдеться про сортові рослини з розсадників, наближені до природних форм. Там зараз ростуть декоративні злаки, вербена, голландські іриси в хаотичному стилі, пропоную там досадити кілька видів рослин, щоби цю картину доповнити», – додає вона.

У своїй робочі сумці садівниця щонайменше має два секатори – малий і великий, захисні окуляри, кілька пар робочих рукавиць, маленьку садову пилку тощо. Каже, що нині кожні руки – на вагу золота, оскільки багато працюють зі стрижкою кущів.  

Нагадаємо, що ще у 2019 році медіа-хаб «Твоє місто» започаткував проєкт «Дерева Твого міста» і закликав львів'ян долучитися до підрахунку дерев у місті. А наш журналіст Сергій Смірнов у своїй колонці запропонував створити у місті посаду садівника. Узимку 2021 року управління екології та природних ресурсів ЛМР оголосило конкурс на нову посаду – садівника для кожного із шести районів Львова.

Ольга Коваль

Фото і відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!