Як у Львові виявляють потенційних хворих на коронавірус

37650 0
Цим займаються переважно сімейні лікарі.
Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Якщо підтверджено випадок захворювання на коронавірусну інфекцію, то Лабораторний центр МОЗ має визначити усіх імовірних контактних осіб та обстежити їх. Але Лабораторному центру не вистачає на це потужностей, тож допомагають сімейні лікарі і медичні працівники. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів керівник управління охорони здоров'я ЛМР Володимир Зуб.

За словами Володимира Зуба, медики визначають контактних осіб хворого, у якого ПЛР-аналіз підтвердив коронавірус, та беруть аналізи у них. ПЛР-аналіз роблять передусім членам родини і тим, з ким був тривалий чи тісний контакт. А якщо контакт був одиничним, проводять експрес-тестування.

Володимир Зуб каже, що у місті свідомі, що чутливість експрес-тестів не є дуже високою, утім, доцільність їх застосування визначають у кожному індивідуальному випадку, зважаючи на різні фактори.

Читайте також: Чи варто бігти в аптеку за швидким тестом на коронавірус. Пояснення лікарки

«За правилами, лабораторний центр має проводити епідрозслідування  і визначати контактних людей, але за такого поширення інфекції, у них не вистачить потужності, тому ми самі відстежуємо – сімейні лікарі, медпрацівники. Ідеться про сотні людей. Сімейні лікарі тільки те і роблять, що говорять по телефону, бо потрібно всіх попередити. Просимо у поліклініку звертатись якомога менше, лише в разі негативної динаміки», – каже Володимир Зуб.

Якщо самопочуття контактних осіб задовільне, їм рекомендують залишатись удома на самоізоляції протягом 14 днів. Сімейні лікарі спілкуються з ними щодня і, якщо стан погіршується, людину госпіталізовують в інфекційну лікарню.

«При інфекціях, особливо вірусних, фактична кількість хворих завжди є вищою, ніж офіційно зареєстровано. Є поняття інкубаційного періоду, повноти обстежень, кількості обстежених. Містом ходить велика кількість людей без симптомів або з легкими симптомами. Вони не потрапляють у групу тих, кому ми робимо ПЛР-аналіз. Та й жодна країна не може всіх протестувати», – каже посадовець.

Читайте також: Я розумію свою місію. Лікар зі Львова розповів, навіщо поїхав в Італію

За його словами, у Львові є багато випадків, коли у людини діагностували коронавірус, а жодного прояву захворювання не було, натомість хтось із членів сімї міг хворіти у важкій формі. Через 14 днів людині повторно роблять ПЛР-аналіз, якщо результат двічі негативний, то вважають, що пацієнт одужав.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!