На правах реклами

Як у сучасній школі розвивають навички XXI століття

4723 0
Чого вчать у Креативній Міжнародній Дитячій Школі та як це допомагає зростати дітям впевненими особистостями, здатними творити своє майбутнє.
Фото: КМДШ

Фото: КМДШ

Щоденні професійні та життєві виклики потребують від нас зібраності, вміння критично мислити та шукати креативних шляхів вирішення проблем. Про емоційний інтелект годі й говорити. Це те, на чому будується ефективна комунікація, взаємодія, партнерство та успіх будь-якого проєкту.

Відомий американський психолог Деніел Гоулман у своїй книзі відмітив, що розвинений емоційний інтелект важливіший за високий рівень IQ. І розвивати цю якість потрібно змалечку – як вдома, так і в школі.    

Щодо шкіл, то сучасні європейські навчальні заклади вже давно змістили акцент на розвиток так званих soft skills. Без них сьогодні не обійтися не лише в професійній діяльності, а й у повсякденному житті.

На прикладі Креативної Міжнародної Дитячої Школи розглянемо, за допомогою яких практичних прийомів тут розвивають навички, необхідні в XXI столітті та як допомагають дітям зростати впевненими особистостями, здатними творити своє майбутнє.  

Креативне мислення

Дуже часто креативність ототожнюють лише з образотворчим мистецтвом, але насправді – це набагато ширше поняття. Креативність – вміння знаходити незвичайні рішення різних проблем, вміння фонтанувати ідеями. Саме тому, кожне заняття в КМДШ – це діалог з дітьми, побудований на повазі до кожної думки, це практичне дослідження, мета якого – усім разом дійти до істини.

«Для того, щоб в учнів формувалось саме креативне мислення, недостатньо тільки створити умови для творчості. Необхідна індивідуальна проектна діяльність – час, коли дитина займається розвитком теми, яка її цікавить, продумує і готує презентацію цієї теми, тренується презентувати і безпосередньо презентує. І немає значення, чи це буде виставка її робіт, чи виконання музичного твору, чи наукове дослідження. Значення має її волевиявлення щодо теми, самостійна організація проектної діяльності та її наполегливість в досягненні результату», – каже практична психологиня КМДШ Олена Петрушкевич.

Наприклад, нещодавно старшокласники КМДШ захищали власні еко-проєкти. Мета полягала в тому, щоб винайти унікальні інструменти, що допоможуть людині турбуватися про навколишнє середовище.

Критичне мислення

Дискусія, діалог, командна робота – невід’ємні складові кожного заняття в КМДШ. Учні часто беруть участь в Міжнародних дебатах, де англійською дискутують на різноманітні теми, висловлюють, аргументують та захищають свою точку зору; беруть участь в симуляційних іграх ООН – освітня гра, у ході якої учасники обговорюють глобальні проблеми планети у форматі Генеральної Асамблеї ООН; часто на заняттях учні складають бізнес-плани, розробляють стратегію просування певного продукту тощо. Таким чином діти вчиться генерувати ідеї, висувати гіпотези та фільтрувати їх через призму критичного мислення.

Командна робота

У майбутньому випускники школи будуть працювати у великих компаніях, розпочинати свої стартапи, формувати власну команду. Без вміння співпрацювати неможливий розвиток як окремої людини чи організації, так і цілої держави. Тому в КМДШ велику увагу приділяють командній діяльності. Наприклад, учні можуть працювати над проєктом зі створенню турагенції, самостійно розподіляти між собою обов’язки, грамотно делегувати задачі, призначати зустрічі між підрозділами, пропонувати ідеї та шукати компроміси, розподіляти бюджет на різні потреби організації та врешті решт досягати спільно поставленої мети. Або ж в командах працювати над певним дослідом в кабінеті хімії; чи разом висаджувати рослин на занятті біології.

Емоційний інтелект

Розвивати цю навичку дітям допомагає команда кваліфікованих психологів та тьюторів. На курсі «Я-особистість» учні постійно пропрацьовують свої емоції, малюють шкалу щастя, вчаться ставити цілі, опрацьовують помилки, складають плани особистісного розвитку. І, що головне – постійно вимірюють власні результати та чітко вимірюють рівень прогресу.

Дізнатися більше про підходи та особливості побудови навчальних процесів у школі КМДШ можна за посиланням.

Вже у вересні 2020 року у Львові буде функціонувати нова школа КМДШ за адресою: вул. Угорська, 14 (у районі Нового Львова).

Графік навчання: 09:00-18:00

КМДШ запрошує батьків та школярів на ознайомчу зустріч.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!