Як вберегтися від травмування взимку. Поради МОЗ

1687 0
Якщо ви все-таки впали і через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль в суглобах, помітили пухлини на м’яких тканинах – терміново зверніться до лікаря у травмпункт.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Через ожеледицю пішоходам радять бути обережнішими та подбати про безпечне взуття на найближчі декілька місяців.

У МОЗ надали рекомендації, як уберегтися від травм:

  • носіть взуття з протектором для кращого зчеплення з поверхнею землі, фахівці також радять взуття з підошвою з мікропористої чи іншої м’якої основи та без великих каблуків.
  • літнім людям варто при ходьбі використовувати палиці або хоча б одну палицю для кращої стійкості.
  • прогулянки для вагітних жінок в ожеледицю без супроводу є небезпечні, також не варто без потреби виходити на вулицю, якщо ви захворіли або відчуваєте слабкість
  • придбайте «льодоступи» та надягайте їх на підошви та каблуки вашого взуття або зробіть подібний захист власноруч: наклейте двосторонню липку стрічку на суху підошву і каблук (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натріть її піском.
  • при ходьбі по слизькій поверхні руки повинні бути вільні для балансування, краще не тримати їх в кишенях, а також не нести сумки в руках. Оптимальний варіант в такому випадку – рюкзак.
  • обходьте металеві кришки люків, адже вони, як правило, покриті льодом (крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що також дуже небезпечно)
  • тримайтеся якомога далі від будинків – ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже небезпечними є бурульки,
  • будьте особливо уважні, коли переходите дорогу під час снігопаду та в ожеледицю (пам'ятайте, що за умов ожеледиці значно збільшується гальмівний шлях автотранспорту)
  • не поспішати і, не робити великих кроків, оскільки так зменшується стійкість і збільшується ймовірність послизнутись.

Якщо ви впали й через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль в суглобах, помітили пухлини на м’яких тканинах – терміново зверніться до лікаря в травмпункт.

Нагадаємо, що у Львові зростає кількість травм через ожеледицю. У травмпункти першого територіального медичного об'єднання Львова уже звернулися близько півтори сотні львів’ян.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!