Як зафіксувати руйнування майна, яке пошкодили окупанти. Покрокова інструкція

1962 0
Власник пошкодженого будинку може самостійно подати заяву через «Дію», через ЦНАП або нотаріуса.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Для фіксації руйнувань та відшкодування збитків за майно, яке пошкодили росіяни під час війни спершу потрібно подати заяву до ЦНАПу, нотаріуса або через «Дію» та дочекатися огляду збитків спеціальною комісією. Про це повідомляє заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко, передає «Укрінформ». 

Наступним кроком, за словами заступника очільника ОП, є створення органами місцевого самоврядування спеціальних комісій для огляду пошкодженого майна. Після перевірки об’єкта така комісія формує акт обстеження будинку/квартири.

У разі значних пошкоджень органи місцевого самоврядування залучають експертів та складають звіт з технічного обстеження, куди входить висновок щодо можливості подальшої експлуатації будівлі. Перед виїздом на об’єкт проведення обстеження комісія інформує власника про дату та час перевірки.

Читайте також: У Києві до осені планують відремонтувати пошкоджені будинки

За даними Тимошенка, на деокупованих територіях вже проводять огляди, а впродовж місяця в «Дії» з'явиться можливість для комісій створювати акти огляду. 

«Якщо комісія вже сформувала акт по пошкодженому майну, це в жодному разі не виключає необхідності подання заяви через «Дію» або ЦНАП. Оскільки саме ця заява буде підставою для компенсації. Якщо ви вже подали заяву про пошкодження майна в «Дії», його не треба дублювати в ЦНАПі», – наголошує Тимошенко.

Водночас він зауважує, що в разі можливості відновити пошкоджене житло самостійно, щоб отримати в подальшому компенсацію за завдані збитки, власник може замовити обстеження пошкоджень приватною компанією. Для цього необхідно надати письмове повідомлення про початок робіт органам місцевого самоврядування або військовій адміністрації, а після закінчення обстеження надати копію звіту про обстеження.

Додамо, що Верховна Рада 1 квітня ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!