Як жінкам збудувати кар’єру в IT-сфері. П’ять порад

6202 0
IT -сфера в Україні - найдинамічніша за розвитком. Вона постійно залучає нових фахівців, і цим збільшує попит для програмістської освіти. Утім, цю сферу переважно асоціюють із чоловіками, поширюючи стереотип, що жінкам, особливо без IT-освіти, нічого у ній шукати. Галина Ружитська із компанії LEZGRO розповіла про стереотипи та дала поради як їх подолати. На виставці Career4IT, яка відбулась у Львові, вона говорила про п’ять важливих ідей для жінок-працівників IT-сфери.
фото: vkurse.ua, italianlanguageclass.com, raut, youtube.com

фото: vkurse.ua, italianlanguageclass.com, raut, youtube.com

1. Лише 20% жінок сягають найвищих кар’єрних позицій на відміну від 65% чоловіків. Жінки часто не змагаються за кращі посади, бо їм бракує впевненості. Вони не борються із сексизмом на робочому місці і часто зупиняються на позиціях офіс-менеджерів. Цю ситуацію можна змінити, якщо жінка показує, що нею не лише добре керувати, але й вона сама може бути самостійним та впевненим керівником.

2. Сім’я і успішна кар’єра не виключають одне одного. Треба знайти партнера, який поділятиме інтерес жінки до роботи та допомагатиме їй втілювати її ідеї життя. Тому програмістські сім’ї – не перешкода, а скоріше перевага. За таких стосунків можна говорити про рівність, і хоча складно балансувати багато завдань одночасно, це можливо і  треба робити.

Читайте також: 5 фактів, завдяки яким Львів став ІТ-столицею України 

3. Пристрасть і впевненість – це найпотужніші рушії. Багато жінок сприймають ІТ як щось недосяжне і дивляться на цю сферу як суто чоловічу. Для успішної реалізації себе треба мати чітке розуміння власних інтересів, проект або напрямок у якому є охота працювати та організувати ці знання для подальшої кар’єри.

4. На сексизм треба реагувати, а не ігнорувати. У бізнесі часто трапляються випадки, коли до жінок ставляться гірше або ж навмисне наголошують на статі – аби показати їхню різницю з чоловіками. Інколи така поведінка стає типовою для різних компаній. Мовчанка у таких випадках – це найгірший варіант, бо тоді затверджується стереотип про жінку в IT як когось менш професійного, ніж чоловік.

5. В ІТ є багато вакансій для жінок, які не потребують освіти програміста. Основна причина, чому жінки їх не займають  - у тому, що вони занадто швидко здаються і відмовляються від кар’єрних планів. Жінки мають зрозуміти, що їхні знання та вміння  - цінні для компанії, і що роботодавцю потрібні такі працівники як вони.

Автор - Анна Романдаш

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!