Як змінилися правила нарахування субсидій. Роз’яснення

12552 0
Зміни стосуються громадян, які працюють за кордоном, опалювальної площі і працездатних осіб.
фото: voladm.gov.ua

фото: voladm.gov.ua

З 1 жовтня в Україні змінилися правила нарахування субсидій. Під час брифінгу 14 листопада керівник управління соціального захисту Ігор Кобрин розповів про основні нововведення для населення.

Субсидія призначатиметься громадянам, які працюють за кордоном і сплачують там єдиний соціальний внесок.

«Раніше люди, які перебували за кордоном більше 60-ти днів, втрачали право на отримання субсидії. Тепер, якщо людина перебуває, чи працює за кордоном, але сплачує єдиний соціальний внесок, то таке домогосподарство має право на отримання субсидії», – пояснює Ігор Кобрин.

Та сама ситуація і з громадянами, які працюють неофіційно, чи їхні доходи менші від мінімальних. Якщо людина сплачує єдиний соціальний внесок, то її домогосподарство має право на субсидію.

Читайте також: Як перевірити наявність субсидії за певною адресою

Доповнено перелік осіб, яким житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії на понаднормову площу житла.

До нового переліку потрапили отримувачі пенсій у зв’язку з втратою годувальника, отримувачі пенсій за вислугою років, отримувачі соціальної допомоги за інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

Субсидія нараховуватиметься на опалювальну площу.

«Раніше субсидії не мали право отримати мешканці, в яких квартира площею більше 120 , а будинок більше 200 . Тепер норма лишається та сама, але враховуватиметься тільки опалювальна площа», – каже Ігор Кобрин.

Субсидія буде призначена тим домогосподарствам, які проживають в одному житловому приміщенні, що перевищує норми площі, та мають розділені особові рахунки.

Таким сім’ям розраховуватимуть субсидію не на загальну площу приміщення, а на ту, яка належить кожному з домогосподарств.

Працездатні онкохворі, чи сім’ї, в яких є алко- чи наркозалежні, можуть отримувати субсидію.

«Такі громадяни мають право на субсидію, якщо все буде підтверджено довідкою лікаря. Такі справи також буде розглядати комісія», – розповів чиновник.

Відтепер, при розрахункурозміру субсидії не врховуватиметься аліменти, сплачені на дитину.

Сума субсидії буде більшою, адже при розрахунку аліменти не враховуватимуть.

Громадяни сплачуватимуть лише вартість фактично спожитої послуги.

Це тільки при умові, що газу, води чи електроенергії спожито менше за обов’язковий платіж.

Ігор Кобрин також додав, що з 1 листопада у Львові субсидію отримують 36 308 сімей. Це майже на 100 000 сімей менше, ніж минулого року.

Андрій Костюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!