Як зробити свій ранок бадьорим і вдалим. 6 порад

5212 0
Через "неправильний" ранок увесь день може піти шкереберть. Пропонуємо вам кілька фактів про найпоширеніші помилки, які ми допускаємо під час прокидання вранці.
фото: facebook

фото: facebook

Обрати світанок замість будильника

"Те, що ви тиснете на кнопку будильника, часто є ознакою того, що вам не вистачає сну", – каже директор із медичних питань Центру розладів сну, доктор Роберт Розенберг. "Також це може бути ознакою "соціального джетлагу", коли протягом вікенду ви не спите допізна, а потім через дефіцит сну вам потрібно більше часу на відпочинок у робочі дні", – пояснює він. Досипання після першого сигналу будильника насправді робить людину лише більш сонною, збиває з пантелику внутрішній годинник.

І хоча жодне дослідження не підтвердило, що будильники шкідливі для здоров'я, Розенберг усе одно не радить користуватися ними гіпертонікам та людям з хворим серцем. Він припускає, що різкий звуковий сигнал, який вириває людину зі сну, спричиняє викид стресових гормонів. На думку Розенберга, краще завести собі "стимулятор світанку", девайс, котрий починає вмикати світло в кімнаті за 20-30 хвилин до того, як настане час прокидатися. За результатами досліджень, тоді в крові підвищується рівень кортизолу, який, зокрема, відповідає за бадьорість.

Не будити Внутрішнього Критика

Не варто одразу ж тягтися за телефоном, заходити в соцмережі, перевіряти пошту тощо. На думку психолога Черрі Хілл, якщо людина одразу після прокидання поринає в купу справ, які їй сьогодні треба зробити, або, наприклад, переглядає картинки чужого життя в Facebook, у ній прокидається "Внутрішній Критик".

"Це той невгамовний голос у вашій голові, котрий весь час критикує, судить, оцінює вас і ніколи не замовкає. Коли ви починаєте день, слухаючи Внутрішнього Критика, ваш рівень стресу одразу ж зростає. Ваш мозок починає продукувати гормони стресу, ваше тіло реагує, і, навіть не знаючи про це, ви стаєте напружені та збуджені, ваш кров'яний тиск підвищується, а день же ще навіть не почався!", – попереджає вона. Краще, аби на ніч телефон стояв на зарядці у іншій кімнаті. Не беріть його до рук, доки не вмиєтеся, не одягнетеся, не поїсте.

Будити тіло фізичними вправами

Робити фізичні вправи в будь-який час дня – це краще, аніж не робити їх узагалі, каже ад’юнкт-професор Університету Нової Англії, фахівець зі спортивної медицини, доктор Лара Карлсон.

"Були дослідження, під час яких спостерігали за людьми, які займалися спортом уранці, й тими, хто робив це після обіду. Ті, хто робить вправи вранці, мали нижчий тиск протягом дня та краще спали", – наголошує вона.

Не перегріватися в душі

Гарячий душ, особливо взимку, здається законною винагородою за сильну волю, котра допомогла нам вилізти з ліжка. Проте дерматолог, ад’юнкт-профемор Медичного коледжу Корнелльського університету Стейсі Селоб вважає, що це шкідливо. "Гарячий душ – особливо тривале перебування під гарячим душем, руйнує захисний бар'єр шкіри. Це призводить до сухості шкіри, легше виникає подразнення, куди може потрапити інфекція, виникнути почервоніння та свербіж", – попереджає вона. "Ваше приймання душу має бути функціональним. Стали чисті – вилазьте!" – каже Селоб.

Вона радить комфортну, а не гарячу температуру води. Після душу не треба терти тіло рушником, варто використовувати косметичні засоби для зволоження шкіри. Водночас Розенберг вважає, що гарячий вранішній душ піднімає температуру тіла й додає бадьорості. Але важливо бачити різницю між "гарячий" і "дуже гарячий".

Снідати, але не налягати на вуглеводи

Лікарі вже давно кажуть про те, що пропускати сніданок – шкідливо. Людина, що не поснідала, відчуватиме брак енергії та, швидше за все, переїсть калорій протягом дня. Однак не варто снідати булочкою чи мафіном. "Порожні вуглеводи дають вам енергію, але вона може бути короткотривалою", – говорить речниця Американської академії харчування та дієт, дієтолог Ізабель Мейплз.

Вона радить поєднувати продукти з різних груп, наприклад, протеїн, клітковину та цільне зерно, тоді енергія вивільнятиметься повільніше, а ситість триватиме довше. Якщо ви належите до тих, кому рано вранці шматок не лізе в горло або вам бракує часу, Мейплз радить "розтягти" сніданок. Перш ніж вийти з дому, з'їжте щось одне: складні вуглеводи, білки або якийсь фрукт. А десь о 10-ій доповніть сніданок наїдками з інших двох груп. Наприклад, якщо почати ранок з лате, то другим етапом сніданку може бути цільнозерновий тост з арахісовим маслом.

Pозбудити м'язи та суглоби

Уночі наші м'язи та суглоби "сплять" та можуть дерев’яніти. Не поспішайте вставати з ліжка. Лежачи, порухайте в різні боки руками та ногами, зробіть кругові рухи зап'ястками, щоби до суглобів дійшла кров та кисень. 

Джерело: Українська правда. Життя , The Huffington Post

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!