Рік із вибитими вікнами. Яка доля розкішного палацу на Тершаковців у Львові

4480 0
Колись, до 1930-х років, у цій кам'яниці мешкали львівські вчені. Таку красу хотіли орендувати чимало представників тодішньої еліти.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Власник частини будинку на вул. Тершаковців, 4 у Львові мав ще до кінця 2020 року виконати певні роботи зі захисту будівлі від руйнування, але він досі цього не зробив. Якщо у десятиденний термін він не подасть інформацію про виконані роботи, то рішення знову винесуть на адмінкомісію, аби притягнути його до відповідальності. Про це Tvoemisto.tv розповіла начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Читайте також: У Львові палац на Тершаковців доводять до руйнівного стану. Власника хочуть оштрафувати

«Він не доглядає за цим будинком, в нього відкриті вікна, але він його не руйнує. Будівлю треба захистити. Згідно із охоронним договором власник мав виконати певні роботи ще до кінця 2020 року. Цих робіт він не виконав. Ми надіслали йому листа і у десятиденний термін він має подати інформацію про виконані роботи. У протилежному випадку рішення знову буде винесено на адмінкомісію», – говорить чиновниця. 

Минулого року, у травні, співвласники будинку на Тершаковців,4 після засідання адмінкомісії щодо доведення його до руйнації, пообіцяли встановити вікна за тиждень, які є вибитими. Також до місяця вони зобов’язалися укласти охоронний договір. Але минув рік, а цей палац продовжує стояти з вибитими шибками та без жодних ознак ремонтних чи реставраційних робіт.

За словами начальниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, власники будинку засклили минулого року вікна, але після останнього буревію будівля знову має вибите скло і відкриті шибки.

«Ми до них телефонували і просили їх позакривати вікна. Зараз вони не роблять реставрацію, тому що там вирішується питання власності, у тому числі на землю. Є певні проблеми з документами. Коли ці питання вирішаться, кажуть – будуть робити комплексну реставрацію», – каже начальниця управління. 

Але наразі не відомо, коли будівлю почнуть рятувати. Охоронний договір укладений з міською радою лише на половину будівлі, власники другої частини будинку наразі ще не уклали охоронну угоду. 

Як писало Tvoemisto.tv раніше, ліва частина будівлі належить ТзОВ Терра-Ком-Буд, орієнтовною площею 600 метрів квадратних, а права розділена на житловий фонд між 5-ма різними співвласниками.

«У ньому зараз ніхто не мешкає. Хіба, може, бомжі. І жодних ремонтних робіт не провадилося», – говорить чоловік з сусіднього будинку на запитання Tvoemisto.tv про долю будівлі.

На усіх дверях висять великі замки. Перед головним входом росте бур’ян. Один балкон вже давно не має перил. А вікна дивляться на місто через розбите скло.

Зі зворотньої сторони палац щільно заріс кущами, деревами та плющем.

Цей будинок, за даними Центру міської історії, вирізняється вишуканим стилістичним вирішенням та палацовим виглядом. Його збудував 1899 р. видатний фармаколог, професор Вацлав Собєранський за проектом архітектора Наполеона Лущкевича.

Збудована кам'яниця отримала вигляд розкішного палацу в стилі французького необароко. Таку красу хотіли орендувати чимало представників тодішньої еліти. На першому поверсі жили доктор Юліян Блят та доктор Карол Ґоттфрід. Другий поверх займав генерал і консул республіки Перу Францішек Паулік, а інші кімнати – Польський Шкільний Музей. 

Цікавим є той факт, що у 1929 р. винаймач доктор Кароль Ґоттфрід провів до свого помешкання телефон, хоча власниця будинку не давала згоди на проведення кабелю на її ділянці.

До 1930-х рр. у цій чиншовій (ред.- для здачі квартир у найми) кам'яниці мешкали львівські вчені, наприкінці 1930-х будинок було адаптовано під приватну жіночу школу. Школою він був і в радянський період.

«Цей будинок у такому законсервованому стані вже перебуває близько 20 років. Там якісь юридичні проблеми і ніяк не вирішиться питання власності. Ця будівля XIX століття. Він побудований в часи, коли з'явився новий вид бізнесу, прибуткові будинки, які будували, щоб здавати в оренду. Цей будинок дуже цікавий. Це велика цінність міста», – розповідає у коментарі Tvoemisto.tv львовознавець Петро Радковець.

Анна Чистякова

Фото авторки

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!