Україна

Корупція, чистота і комфорт. Яким є цьогорічний рейтинг міст та що у Львові

817 0
Українці почали гірше оціювати розвиток міст.
Фото: via-regia.org.ua

Фото: via-regia.org.ua

Українці вважають, що Тернопіль є начистішим містом, а Запоріжжя – найбільш занедбане. Громадяни зацікавлені у тому, як місцеві посадовці будуть займатись відбудовою країни після закінчення війни, низький рівень корупції на місцевому рівні та продовження стійкої підтримки членства в ЄС та НАТО. Про це свідчать результати опитування Міжнародного республіканського інституту (IRI) та соціологічної групи «Рейтинг», інформує Tvoemisto.tv.

Уже вдруге після початку повномасштабного вторгнення провели наймасштабніше соціологічне дослідження в Україні. Загалом опитали 16 800 респондентів з 21 обласного центру. 

«Ми бачимо погіршення в оцінці справ і містах. Якщо у 2023 році ми зафіксували рекордний показник у 84%, то зараз бачимо, що оцінка становить 49%. Вона є приблизно такою самою як і до початку війни. Така ж тенденція є з оцінкою бачення майбутнього України», – зазначив заступник директора соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів.

52% львів’ян вважають, що справи у місті йдуть у правильному напрямку. Натомість у Києві так думають 43%. Найбільше респондентів відповіли, що справи у місту йдуть добре, у Вінниці (73%).

«Ми спостерігаємо цікаву тенденцію. На індивідуальному рівні зберігається величезний рівень адаптації до умов. За останні 12 місяців зріс показник економічного становища сім’ї. З іншого боку, оцінка економічного становища в Україні знизилась із індексу 2,7 у 2023 році до 2,4», – додав Любомир Мисів.

Стосовно індексу якості сфери послуг соціологи не зазначають суттєвих змін у загальному рейтингу. Показник залишається одним з найвищих за історію спостережень – 3,3. Сам індекс розраховується від одного до п’яти, де 1 – це дуже жахливо, а 5 – відмінно. Високу оцінку пояснюють так: чим ближче респондент до лінії фронту, тим частіше він оцінює саме наявність послуги, а не якість. 

Серед Західної України найвище оцінили якість сфери послуг у Луцьку (3,6), натомість Львів займає передостанню позицію (3,3). На рівні зі Львовом оцінили якість надання послуг у столиці України. 

Цьогоріч до індексу якості сфери послуг додали бомбосховища, соціальну безпеку та роботу ЦНАПів. У комунальній сфері найкраще оцінили газ та електропостачання, навіть в умовах відключень. Найгірше оцінили доступність для людей з інвалідністю та розвиток промисловості. 

«Позитивну динаміку мають школи та дитячі садки, а також опалення, адже зима була тепла, і це оцінили українці доволі високо. Негативну динаміку мають всі послуги, які пов’язані з електропостачанням: вуличне освітлення, транспортна інфраструктура», – пояснив заступник директора соціологічної групи «Рейтинг».

Цьогоріч вперше зафіксували погіршення ставлення людей до поліції. 

Крім того, українці вважають, що у процесі післявоєнної відбудови рішення повинні приймати мери та міські ради. Опитування у всіх містах показало, що громадяни зацікавлені в інформації щодо того, скільки коштів отримала місцева влада на реконструкцію та як вони були використані, зокрема рівень зацікавленості коливається від 76% до 56%.

Корупція

Хоча корупція залишається проблемним питанням для українців, переважна більшість громадян у всіх областях (79%-93%) заявили, що не стикалися з корупцією при отриманні послуг у місті.

Індекс частоти корупційних діянь вимірюється на основі власне питання чи доводилося вам ви вашому знайомому давати хабар міському чиновнику, щоб отримати послугу чи документ. З 2015 року цьогоріч зазначили найнижчий індекс корупції у містах (0,2). Найбільше корупції вказали у Чернівцях, Дніпрі, Одесі та Львові, а найменше - у Чернігові, Сумах та Луцьку.  Попри це імідж місцевого чиновника залишається негативним серед населення.

«Ми бачимо різке зниження хабарництва у медичних та освітніх закладах. Це показує, що реформа медичних закладів працює. В першу чергу, на несприйняття корупції впливає війна. Люди не хочуть давати хабарів. З іншого боку, треба пам’ятати, що частина людей, які б хотіли давати хабарі, не в Україні. Через війну також згортають певні економічні процеси в містах, тож це знижує рівень корупції», – зазначив Любомир Мисів.

Емоційне сприйняття міст

У загальній динаміці є тенденція до зниження оцінки розвитку міст. Все більше мешканців вказують, що їхнє місто занепадає, найбільше у Запоріжжі, Полтаві та Сумах. 

Найгіршими є показники оцінки економічного розвитку та екології у містах. Однак Львів входить у трійку міст, де найбільше мешканців вказали, що місто економічно розвинене. 

Згідно з результатами дослідження, Тернопіль зазначили найбільш екологічно чистим містом, а Запоріжжя – найбільш забрудненим. Львів має середні показники, а Київ входить до переліку найбільш забруднених. 

Найдоглянутішими містами є Харків, Вінниця та Івано-Франківськ. Львів, як і Київ, зберігає середні показники. Найменш доглянутим містом, на думку респондентів, є Полтава. Також у межах дослідження визначили індекс безпеки міста. Так, найбезпечнішим вважається Тернопіль (1,0), а найспокійнішим – Харків (-0,9). Львів зберігає середній показник 0,6, а Київ є більш небезпечним з показником 0,3.

Цьогоріч соціологи спостерігають зниження підтримки вступу у ЄС та НАТО серед українців. За рік рівень підтримки вступу України до Європейського союзу знизився з 87% до 71%, а до НАТО з 79% до 66%. 

«Але не треба думати, що все пропало. Якщо ми подивимося загалом на показник, він досі залишається високим. Тому ситуація позитивно. Однак ситуація з підтримкою прозахідного вектору погіршується на Півдні України, зокрема в Одеській області», –  підсумував соціолог.

Нагадаємо, що у Львові чи не найгірше оцінюють діяльність міського голови. Однак загалом рівень схвалення міських голів в Україні залишається доволі високим. Детальніше про те, як українці ставляться до міських голів, рад та обласних військових адміністрацій читайте у новині.

Методологія дослідження. Зазначимо, опитування провели у 21 місті України (Київ та усі обласні центри, де безпекова ситуація дозволяла провести дослідження) з 13 квітня по 14 травня 2024 року за допомогою face-to-face інтерв'ю на дому у респондентів. Вибірка складалася з 16,800 громадян віком від 18 років і старше. Отримані дані у кожному місті були зважені по статі та віку з використанням національних статистичних даних (станом на 1 січня 2022). Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 49%. Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!