Чи варто відкривати Полтву і для чого біля забудов потрібні відкриті ставки

4475 0
Це створить певне біорозмаїття в межах міста та охолодить його.
Фото: Проспект Свободи/Вікіпедія

Фото: Проспект Свободи/Вікіпедія

Полтва – це річка, яка пронизує увесь центр Львова та вже доволі давно вона протікає під містом, у підземних колекторах. За останні кілька років були різні ідеї щодо цієї річки, одна з яких – відкрити її. Друга ідея – зробити ставки у Львові. Про те, що роблять з підземними річками у Європі і чи є сенс відкривати їх, робити доступними з максимальною користю для громади Tvoemisto.tv розповів президент Асоціації архітектури Франції Мартен Дюплантьє.

«Багато міст ховають під землею свої річки, лише деякі їх відкрили, зробили доступними. Це довгий шлях, але це можливо. Звісно, наявність води на поверхні – це спосіб створити різні біотопи, додати більше біорозмаїття в межах міста, а також охолодити деякі квартали. Це має дуже хорошу перевагу», – каже Мартен.

Як пояснив Мартен Дюплантьє, у Західній Європі обов’язковою є певна інфільтрація на кожній ділянці, яку використовують забудовники. На таких площинах мають бути відкриті ставки, які за своєю природою є сухими, але коли падає дощ, вони наповнюються водою. 

«Це своєрідна топографічна низина, яка заповнюється, коли опадів занадто багато, а потім раптово з'являється вода, і вона поступово сходить донизу. Ми потерпаємо від нестачі води по всій Україні, тож мусимо переконатися, що коло водообігу не порушується, а воно не порушується тільки тоді, коли вода йде вниз – не в канал, а в землю», – підкреслив французький архітектор. 

Читайте також: На Львівщині представили проєкти з реставрації синагоги 18 століття. Візуалізація

Нагадаємо, що у інтерв’ю з Мартеном Дюплантьє також вели мову про ключову роль Львова у післявоєнній відбудові України, що робити зі спадком радянщини та як загалом розвивати українські міста та села. Прочитати його повністю ви можете за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!