Як їздити в громадському транспорті влітку і не захворіти

2422 1
Якщо в транспорті працює кондиціонер – відчиняти вікна не варто.
зображення: фейсбук-сторінка Уляни Супрун

зображення: фейсбук-сторінка Уляни Супрун

Цього тижня до Львова повернулася літня спека, а, отже, у громадському транспорті без кондиціонерів знову стане їздити не комфортно. Tvoemisto.tv поспілкувалося з сімейною лікаркою Людмилою Мацко-Звір та розпитало, чим загрожують пасажирам відчинені вікна та як безпечено їздити в громадському транспорті у спектоний літній період.

Протяг vs задуха

Коли на розпашіле тіло діє направлений прохолодний потік повітря, можуть виникати спазми та запалення м'язів (міозитів). Крім цього, протяг може викликати ураження нервових закінчень (радикулітів, запалення лицевого чи трійчастого нервів). Особливо ці наслідки стосуються відкритих ділянок тіла.

Однак не правильно вважати, що лише через протяг можна застудитися чи погано почуватися. Задуха в салоні є такою ж небезпечною для здоров'я. Високі температури спричиняють тепловий удар, знепритомлення, різке погіршення стану в людей, що страждають гіпертонічною хворобою чи мають проблеми з серцем. Найчастіше від задухи страждають люди похилого віку та діти.

А якщо у салоні працює кондиціонер?

Коли в громадському та транспорті працює кондиціонер, відчиняти вікна не варто. Шкода від кондиціонера може виникнути в двох випадках. По-перше, перебуваючи безпосередньо під холодним струменем повітря, по-друге, коли кондиціонер регулярно не чистять. Сильний потік повітря, спрямований, приміром, на шию чи обличчя, загрожує запаленням м'язів, нервів та може активізувати збудники хвороб, які є в організмі.

Як уникнути захворювань через протяг?

Найкращим виходом буде, якщо вікна під час руху будуть відчинені тільки з одного боку. Або ж буде відкритим лише люк.

Ольга Коваль


Читайте також:
29 Липня, 2019 16:25
666 ... ото проблема ! ... а от за срср таких "проблем" не було ... якісь були (як же без них жити ?) , та от таких -- НЕ БУЛО точно ! ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!