Які щеплення в Україні обов’язкові, а які МОЗ рекомендує зробити. Перелік

13507 1
Медики нагадують, що захистити від деяких захворювань може лише вакцинація.
Фото: medicover.com.ua

Фото: medicover.com.ua

В Україні обов’язковими є 10 щеплень, а ще 7 МОЗ рекомендує зробити самостійно, аби уникнути важких захворювань.

До національного календаря вакцинації входять щеплення від туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Вакцини для цих процедур закуповує МОЗ, щеплення є безкоштовним.

Читайте також: Спецоперація проти кору. Чи вдасться переконати батьків

Поза цим переліком МОЗ рекомендує подбати про своє здоров’я і зробити також вакцинацію від вітряної оспи, папіломавірусу, грипу, ротавірусної, менінгококової, пневмококової інфекцій, гепатиту. Ці вакцини можна придбати за власний кошт в аптеці або зробити щеплення у приватній клініці.

Щеплення від вітряної віспи в Україні рекомендують тим, хто входить у групу ризику і має послаблений імунітет, а також жінкам, які планують вагітність та раніше не хворіли на вітряну віспу, оскільки вірус здатний проникнути через плаценту до плоду та викликати  негативні наслідки. Для забезпечення раннього захисту від інфекції достатньо двох доз вакцини.

Щодо папіломавірусу, то він є причиною розвитку раку шийки матки у 70% захворювання.

Читайте також: Як морально підготувати дитину до вакцинації. Поради батькам

Пневмококова ж інфекція – одна із основних причин смертності серед дітей до 5 років, кажуть в МОЗ. Згідно з оцінками ВООЗ, щороку у світі реєструють 1,6 млн летальних випадків внаслідок пневмококових захворювань, близько 50% з них – серед дітей до 5 років. Пневмокок є причиною менінгіту, бактеріємії та сепсису. У 2018 році в Україні зареєстровано 43 випадки пневмококового менінгіту, із них 10 — серед дітей віком до 17 років. Висока летальність – приблизно 50% – також і від менінгококового менінгіту.


Читайте також:
21 Січня, 2020 01:33
Валєра Типу захисимо від корі а в подарок на майбутнє диабет аутизм і купу аутоімунних процесів в оргчнізмі - геноцид завуаліроячний під вакцинацію.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!