Які спеціальності стали найпопулярніші серед абітурієнтів, що вступали цьогоріч на бюджет

748 0
Топ спеціальностей, на які вступили навчатися на бюджет очолюють середня освіта, комп’ютерні науки та медицина.
Умовне фото

Умовне фото

У Міністерстві освіти та науки розповіли, куди у 2023 році абітурієнти найчастіше вступали на бюджет та на які спеціальності встановили найвищий пороговий бал. Загалом до українських вишів надійшло понад 470 тисяч заяв на бюджет, інформує міністр освіти Оксен Лісовий.

Читайте також: Рейтинг львівських університетів за кількістю поданих заяв 

Найпопулярнішими спеціальностями для таких вступників виявилися «Комп'ютерні науки» (понад 30 тис. заяв), «Філологія» (27,6 тис.) та «Право» (майже 26 тис.).

Топ спеціальностей, на які вступили навчатися на бюджет очолюють середня освіта (випускники можуть працювати вчителями, репетиторами, науковцями, PR-менеджерами тощо), комп’ютерні науки та медицина.

Варто зазначити, що під час вступу на бюджет діють дві конкурсні пропозиції:

  • відкрита, коли кількість бюджетних місць визначають не одразу, а на підставі кількості вступників, які мають найвищі бали;

  • фіксована: заздалегідь відома кількість бюджетних місць державного та регіонального замовлення.

У відомстві нагадали, що у 2023 році держава робила фокус на інженерно-технічні, педагогічні та природничі спеціальності, адже саме такі фахівці критично необхідні для відновлення та підтримки України під час війни.

Загалом на підготовку фахівців медичних спеціальностей, соціальних працівників та робітничих кадрів виділили на 3,5 тисячі більше бюджетних місць.

Нагадаємо, Tvoemisto.tv склало рейтинг університетів у Львові, куди подавали найбільше заяв і на які спеціальност, читайте за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!