Які зміни очікують на львів'ян з 1 вересня. Пояснення

20811 0
Tvoemisto.tv пояснило, які зміни у вересні чекають на львів'ян.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У перший осінній місяць розпочнеться навчальний рік у школярів та студентів, а Православна Церква України перейде на новий церковний календар. Крім того, не всі студенти у Львові зможуть на пільговій основі їздити у громадському транспорті, а мешканці міста з 1 вересня зможуть подати заявки на реставрацію історичних вікон і брам.

Новий навчальний рік

Навчання у львівських школах розпочнеться традиційно 1 вересня. За яким форматом школярі розпочнуть новий навчальний рік, визначатимуть окремо школи та класи.  

У пресслужбі ЛМР у коментарі Tvoemisto.tv повідомили, що у більшості львівських шкіл почнуть навчання першого вересня, і відмовились від традиційного формату святкових лінійок. У Львові школярі переважно повноцінно навчатимуться вже з першого дня.

Зокрема, цього року близько восьми тисяч дітей вперше сядуть за парти львівських шкіл. Це майже стільки ж першокласників, як і минулого року. Також львівських школярів чекає багато нововведень: вони зможуть купувати булочки без готівки, ходити в експедиції і навіть змагатись у шкільних лігах з кіберспорту. Детальніше, читайте у нашому матеріалі. 

Зміни для школярів за кордоном

МОН запровадило нову форму навчання для українських дітей, які виїхали з батьками за кордон через повномасштабну війну У кожній області у вибраних дистанційних школах такі школярі протягом 6-8 годин на тиждень вивчатимуть «український компонент шкільної програми». А решту предметів вони зможуть опанувати в школах країн, де зараз перебувають.  

Пільговий проїзд для студентів 

З вересня студенти вишів і закладів професійної (професійно-технічної) освіти у Львові не зможуть на пільговій основі їздити у громадському транспорті без електронного квитка «Леокарт». Зокрема, з 1 вересня право на пільговий 50%-ий проїзд матимуть студенти закладів вищої освіти і закладів професійної (професійно-технічної) освіти, інші – оплачуватимуть повну вартість. Детальніше, читайте тут. 

Новий церковний календар

З 1 вересня Українська греко-католицька церква та Православна церква України переходить на новоюліанський календар. Тож віряни відзначатимуть свята за новими датами. Згідно з календарем, Різдво тепер припадає на 25 грудня, а не 7 січня; Покрова Пресвятої Богородиці – на 1 жовтня замість 14 числа; День Святого Миколая Чудотворця – на 6 грудня замість 19-го. Новий календар діятиме для нерухомих церковних свят (тобто які мають фіксовану дату). Як зміняться дати святкування всі нерухомих свят, читайте тут.

Подання заявок на реставрацію історичних вікон і брам

З 1 вересня розпочинають новий набір заявок від мешканців для участі в Програмі співфінансування оновлення історичних вікон і брам. Учасники можуть подати заявку, якщо їхній будинок розташований у межах історичного ареалу Львова, а його вік – не менше 80 років. Заявки потрібно подавати через Центри надання адміністративних послуг винятково у дні з 1 до 15 вересня. Детальніше, читайте тут. 

Обмін монет 

До 30 вересня 2023 року включно українці ще можуть обміняти монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок, які вже не є платіжними засобами. Це можна зробити в підрозділах Національного банку України та у відділеннях уповноважених банків:

  • Ощадбанк;

  • Приватбанк;

  • Райффайзен Банк;

  • ПУМБ.

Обмін монет дрібних номіналів відбувається безкоштовно та без обмежень. Їх можна обміняти на монети й банкноти всіх номіналів, які перебувають в обігу, у сумах, кратних 10 копійкам.

Хто з чоловіків зможе виїжджати за кордон

В Україні діє воєнний стан і загальна мобілізація. У зв'язку з цим, військовозобов'язані чоловіки не можуть виїжджати за кордон, але є певні винятки.  Перетинати кордон можуть українці до 18 років, а також після 60 років. Не стосуються обмеження і громадян від 18 до 60 років, які постійно проживають в іншій країні та мають відповідні відмітки в паспорті про це. Законом заборонено виїжджати за кордон студентам, аспірантам та докторантам, навіть на навчання за кордоном. Хто з чоловіків хможе виїжджати за кордон, читайте тут.

Скільки відпочиватимуть львів’яни у вересні

У вересня львівʼяни матимуть 9 офіційних вихідних – традиційно у суботу та неділю. У перший місяць осені українці не відзначають ніяких державних свят.

Всього в першому осінньому місяці 30 днів, з них 9 днів – вихідні (суботи та неділі), робочі – 21 день. Вихідними днями у вересні будуть: 2, 3, 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30 число.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!