З початку тижня у Львові вакцинували від кору 518 дітей з 13 тисяч

2200 0
Батьків закликають казати правду про куплені довідки, тому що брехня загрожує життю дітей.
Фото: 5 канал

Фото: 5 канал

18 лютого у Львові розпочалась спецоперація з вакцинації дітей від кору. Проведений перед цим управліннями охорони здоров’я та освіти аналіз даних показав, що в місті є 13 тисяч невакцинованих від цієї хвороби школярів, передає з прес-конференції кореспондент Tvoemisto.tv.

Як розповів головний медик Львова Володимир Зуб, за три дні з 18 лютого у поліклініках міста вакцинували 518 дітей. Найактивніші райони – Шевченківський, Залізничний і Сихівський. За словами чиновника, із розданих у школах батькам 13-ти тисяч бланків про згоду на вакцинацію, повернулись в адміністрації 2,4 тисячі.

«Але збір триває ще, а частина батьків надали довідки про щеплення. Хоча не всі батьки зробили свій вибір на користь дитини. І ми ще раз закликаємо їх подумати», – додає Володимир Зуб.

Читайте також: Спецоперація проти кору. Чи вдасться переконати батьків

За місяць з 20 січня до 20 лютого, зазначає він, у Львові вакцинували 5200 дітей. А рівень захворюваності за цей же період зменшився на 210 випадків. Окремо Володимир Зуб наголосив на фальшивих довідках про вакцинацію від кору.

«Я прошу батьків, які знають, що їхня дитина насправді нещеплена, зробити мудрий вибір, прийти до свого лікаря і сказати йому про це. Ми не слідчі органи, ми не будемо вас переслідувати. Просто підете і зробите щеплення. Ми знайдемо юридичний механізм, як це зробити. Якщо ваш лікар відмовляє вам, звертайтесь до головного лікаря», – пояснює Володимир Зуб.

Читайте також: Що треба знати про кір

Присутній на прес-конференції представник МОЗ Олександр Заїка розповів, що комісія МОЗ проводить розслідування кожного летального випадку від ускладнень після кору. Так, з’ясувалась, що померла від кору у Західній Україні дитина не мала щеплень, але мала довідку про них. Володимир Зуб додає, що фальшиві довідки створюють враження, що хворіють багато вакцинованих людей, що стає поживою для міфів антивакцинаторів.

Зазначимо, щеплення від кору у Львові проводять в кабінетах щеплень у поліклініках міста. Ці кабінети працюють і в суботу. Під час спецоперації проти кору дітей, які мають дозвіл від батьків, відводять робити щеплення працівники навчального закладу. Перед вакцинацією дитину оглядає лікар-педіатр, він же спостерігає за дитиною 30-40 хвилин після щеплення.

Наступного тижня, додала керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик, у 40 школах Львова, де є найбільше невакцинованих від кору дітей, проведуть батьківські збори за участю фахівців, які даватимуть відповіді на всі запитання батьків.

Олександра Бодняк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!