На Львівщині вдвічі зросла кількість випадків захворювання на гепатит В. Що варто знати

1446 0
Найчастіше люди інфікуються під час незахищеного статевого акту та медичних маніпуляцій з нестерильними інструментами.
Фото умовне

Фото умовне

На Львівщині за пів року виявили 49 нових випадків захворювання на гострий вірусний гепатит В. Це майже в два рази більше, ніж за 6 місяців 2022 року. Про це заявила керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко під час брифінгу в медіацентрі ЛОВА.

«Якщо говорити про гострий вірусний гепатит С, то в 2023 році зареєстровано 12 випадків, а минулого року за аналогічний період було 13. Кожного року реєструються вперше виявлені хронічні випадки захворювання на вірусний гепатит В і С. Можна констатувати, що кількість хронічних випадків кожного року зростає», – зазначає Наталія Іванченко. 

З метою привернення уваги до проблеми гепатитів на Львівщині третій рік поспіль відбувається профілактично-інформаційний захід у Трускавці. Цього року акція «Гепатит не чекає» відбулася 28 липня.

Читайте також: Де на Львівщині є вакцина від сказу. Локації та кількість 

Як розповіла Наталія Іванченко, під час акції 72 людини обстежилися на вірусні гепатити В, С, на ВІЛ і сифіліс. В результаті виявили, що одна людина ВІЛ-інфікована і не знала про це, 5 людей інфіковані вірусом гепатиту С,  і 2 людей – вірусом гепатиту В. Їх скерували для подальшої консультації.

Вона додала, що не всі гепатити мають прояви, які змушують людину звернутися за медичною допомогою і пролікуватися. Згідно з даними ВООЗ, кожна 5 людина інфікована вірусом гепатиту С і 1,5% інфіковані вірусом гепатиту В. Поки людина не знає, що вона інфікована, вона може стати джерелом інфекції для оточуючих.
 

Зазначимо, що гепатит виліковний і необхідно періодично обстежуватися. Найчастіше люди інфікуються під час незахищеного статевого акту, медичних маніпуляцій з нестерильними інструментами, споживання наркотиків при використанні неодноразових шприців.

Читайте також: На Львівщині може початися масштабний спалах кору. Як вберегтись

Інкубаційний період гепатиту становить 6 місяців – від моменту потрапляння збудника в організм до перших клінічних ознак хвороби. Люди, в яких виявили наявність вірусу, проходять консультацію і лікування у лікарів-інфекціоністів, припиняють бути джерелом потенційного інфікування для оточуючих і продовжують своє життя в суспільстві.

Профілактика гепатиту:

  • потрібно слідкувати за стерильністю інструментів під час медичних процедур, тату чи пірсингу,
  • використовувати контрацептиви під час статевого акту,
  • обстежуватися хоча б раз на рік на наявність вірусу гепатиту В і С,
  • вакцинуватися (для дітей, медичних працівників та військових вакцинація від вірусу гепатиту В безкоштовна).

 

Для довідки

Гепатит – загальна назва гострих та хронічних дифузних запальних захворювань печінки різної етіології. Деякі люди і тварини з гепатитом не мають симптомів, тоді як у інших з'являється жовте забарвлення шкіри та білків очей (жовтяниця), поганий апетит, блювота, втома, біль у животі та діарея.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!