Київ

За розстріл учасників Євромайдану судитимуть ще 9 «беркутівців»

468 0
Обвинувачувані переховуються на території Росії
Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

До суду скерували обвинувальний акт стосовно дев'яти співробітників «чорної роти Беркуту» через розстріли учасників Євромайдану 20 лютого 2014 року в Києві. Про це повідомляє Офіс генпрокурора та ДБР.

Слідчі встановили, що в цей день на столичній вулиці Інститутській обвинувачені виконали незаконний наказ та скоїли у співучасті з іншими правоохоронцями низку особливо тяжких злочинів.

«Беркутівці» застосували до учасників акцій протесту табельну гладкоствольну та автоматичну нарізну вогнепальну зброю. Через це загинули 48 мітингувальників та ще 90 отримали вогнепальні поранення.

Згодом зброя була викрадена і пошкоджена, а під час розслідування знайшли та ідентифікували лише частину. Спецпризначенцям інкримінують:

  • незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів (ст. 340 КК України);
  • перевищення службових повноважень (ч. 3 ст. 365 КК України);
  • вчинення терористичного акту (ч. 3 ст. 258 КК України);
  • умисні вбивства (п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115 КК України);
  • закінчені замахи на умисне вбивство двох і більше учасників акцій протесту (ч. 2 ст. 15 КК України);
  • викрадення табельної вогнепальної зброї (ч. 2 ст. 262 КК України).

 

Обвинувачувані переховуються на території Росії та отримали громадянство РФ, тому справа в суді буде розглядатися за спеціальною заочною процедурою.

ДБР зазначає, що один з «беркутівців» загинув у 2019 році, вступивши до лав терористичної організації "Вагнер".

Нагадаємо, всього у 2023 році направлено до суду 28 обвинувальних актів стосовно 55 осіб.

Зокрема, крім вищенаведеного кримінального провадження найближчим часом постануть перед судом й безпосередні виконавці розстрілів активістів Майдану. ДБР завершило розслідування щодо 13 колишніх правоохоронців. 20 лютого 2014 року в самому серці столиці міліціонери спецроти виконали наказ вищого керівництва і почали стріляти в мирних учасників мітингу. Тоді загинуло 48 громадян, а 90 отримали поранення. На сьогодні колишні працівники міліції обвинувачуються у перешкоджанні проведенню мирних акцій протесту, умисному вбивстві та викрадені табельної зброї. Слідству відомо, що обвинувачені переховуються на території країни — агресора та стали громадянами рф, але це не звільняє їх від відповідальності.

Також у поточному році за результатами розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках у 2023 році повідомлено про підозру 66 особам.

У ДБР заявили, що розслідування злочинів проти учасників Революції гідності вийшло на фінішну пряму.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!