За що можуть припинити постачання електрики. Пояснення «Львівобленерго»

1787 0
Світло можуть вимкнути за недопуск до лічильника працівників «Львівобленерго».

Під час опалювального сезону вразливим категоріям населення не відключатимуть електроенергію навіть за борги. Так напередодні вирішив Кабмін. Водночас у «Львівобленерго» попередили, що за деяких обставин світло таки можуть вимкнути.

Для цього є кілька причин, наприклад:

  • заборгованість за споживання електроенергії у гаражах або гаражних кооперативах, адже відповідно до постанови НКРЕКП з 2023 року такі об’єкти розраховуються за промисловим тарифом;
  • борг за необліковану електроенергію, тобто коли зафіксовано факт крадіжки;
  • коли здійснюється підприємницька діяльність побутовим споживачем і після акту та попередження споживач не переуклав договір як юридичний;
  • недопуск працівників «Львівобленерго» до приладів обліку для контрольного зйому показника чи заміни лічильника.

«Допустити працівників «Львівобленерго» до лічильника – це обов’язок споживача. У випадку систематичного недопуску енергетиків до приладів обліку можливе припинення електропостачання», – йдеться у повідомленні.

Які є вразливі категорії населення

За заборгованість світло не вимикатимуть таким родинам:

  • сім'ї, у яких перебуває понад троє прийомних дітей;
  • ті, хто утримує дитячий будинок сімейного типу;
  • жителі квартир, серед яких є особа, яка залежна від електричних медичних приладів, що потребують постійного електроживлення;
  • багатодітні родини;
  • особи, що мають інвалідність І або ІІ групи;
  • люди, які доглядають за дітьми з інвалідністю або за особами, що отримали каліцтво у дитинстві.

«Відповідно до постанов НКРЕКП під час військового стану побутових споживачів електроенергії не вимикають за борги. Але це не означає, що не потрібно платити. Адже саме на цих коштах тримається робота всієї енергосистеми України», –  підкреслив заступник директора з комерційного обліку Юрій Кошла. 

Читайте також: Садовий закликав львівʼян готуватися до складної зими

Нагадаємо, мешканцям Львова приходять повідомлення про приналежність до груп графіків відключень електроегергії. Однак вони не означають реальне впровадження графіків, а мають лише інформативний характер. Наразі інформації про застосування аварійно-розвантажувальних відключень немає.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!