За сто кілометрів від Львова запрацювала потужна вітроелектростанція

8172 1
У місті Старий Самбір Львівської області запрацювала найпотужніша на заході України вітроелектростанція.
agravery.com

agravery.com

Це перша найпотужніша у Західній Україні вітроелектростанція. Два вітряки розташували на горі у Старому Самборі. Чотири роки над проектом працювала українська компанія. Об'єкт мали здати ще минулого жовтня, але завадили події на сході.

«Кран, який мав монтувати обладнання був сепаратистами затриманий в Луганській області. Прийшлось терміново шукати новий. Він прийшов аж в грудні. Закінчили в кінця грудня», – пригадує директор компанії-розробниці Максим Козицький.

Щогли вітроелектростанції заввишки 119 метрів. Спеціально зроблені із металоскловолокна. Персоналу на обслуговування станція не потребує. Керують нею стаціонарно з допомогою комп'ютера. Потужність двох вітротурбін більше шести мегават. Починають працювати від сили вітру три метри за секунду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівську школу обігрівають сонячні батареї

«Наш район Старосамбірський споживає 40-42 млн кВт годин. Тут буде 38, тільки отут що ми зараз побудуємо», – пояснює головний енергетик вітроелектростанціі «Старий Самбір-1» Роман Волощак.

Проект вітроелектростанціі без закордонних інвестицій на Львівщині б не реалізували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як львівський храм відмовився від газу

«Власник компанії вклав власні кошти, приблизно 35% від загальної вартості проекту, який складає десь 21 млн євро. Інші 13,5 млн євро банк надав у вигляді довгострокової позики», – каже старший менеджер ЄБРР Сергій Масліченко, повідомляє zaxid.net

Вітроенергетика в Україні виробляє близько одного відсотка електроенергії. Чимало вітряків є на сході країни. Тому кожен кіловат – це економія для держави, пояснюють фахівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батарейки, ртуть та лампи. Куди здати у Львові

«Це використання екологічно чистого енергоресрсу. Не треба нам керувати імпортовані енергоносії, коли ми можемо використовувати свій величезний потенціал», – розповідає голова правління української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

Коли температура впаде тут поставлять ще дві вітротурбіни. Окупляться вони за вісім років. Але зупинятись не стануть. До кінця 2016 року хочуть встановити ще шість вже на іншій горі.


Читайте також:
21 Лютого, 2015 23:05
Мкас [***]://ilike.today/category/chronicles
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!