Київ

Забудовники хочуть знищити унікальний природний об'єкт Києва. ДОПОВНЕНО

1265 0
Галерний острів у Києві може опинитися під загрозою існування через плани забудовників.
ФОТО: ВІКІПЕДІЯ

ФОТО: ВІКІПЕДІЯ

Галерний острів у Голосіївському районі Києва планують знищити забудовники. Про це повідомляють фахівці Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ). 

За словами екологів, у січні 2023 року забудовник ТОВ "Галерна затока" звернувся до Київради з проханням не приймати рішення про створення в цьому місці пам'ятника природи "Ліс орхідей", оскільки він планує тут будувати розважальний комплекс та будинки.

Окрім того, на засіданні комісії Київради з питань екології 8 березня, коли планувалося обговорити проєкт рішення зі створення пам'ятника природи "Ліс орхідей", членкиня Екологічної комісії та депутатка Київради Юлія Лимар нібито заблокувала питання. На її пропозицію комісія перенесла розгляд рішення про створення пам'ятника природи "Ліс орхідей".

«Тобто, поки створення пам’ятки природи "Ліс орхідей" блокується Лимар, одночасно просувається проєкт забудовників із забудови Галерного острова», – зазначають екологи. 

Депутатка Київради Юлія Лимар

Повідомляється, що Київський еколого-культурний центр вже почав кампанію з відкликання депутатки Лимар зі членів Постійної комісії Київради з питань екологічної політики. Лист про це вже надіслали міському голові Віталію Кличку.
 

Галерний острів розташований в Голосіївському районі поряд із Корчуватим. Островом проходить єдина вулиця – Галерна.

ОНОВЛЕНО 5 квітня о 17:00. У коментарі "Твоєму місту" Юлія Лимар спростовує звинувачання КЕКЦ. За її словами, зараз розробляють дорожню карту створення об‘єктів ПЗФ. Надаємо повний коментар:

- 8 березня на розгляд Комісії з питань екологічної політики Київради, членом якої я є, було представлено кілька проектів рішень щодо створення у столиці об‘єктів природозаповідного фонду. Серед них і проект щодо створення комплексної пам‘ятки природи місцевого значення «Ліс орхідей» (автор - депутатка Ксенія Семенова). У ході розгляду питання представник департаменту земельних ресурсів проінформував членів комісії про те, що частина ділянки, яка пропонується до заповідання, ще у 2007 році була надана в оренду Київською міською радою, у ході судових розглядів за рішенням Вищого Господарського суду у 2017-му році орендар поновлений в правах. Я не була депутатом Киівради у ті часи, і рішення про надання цієї земельної ділянки, відповідно, ухвалювалося без моєї участі. 

Водночас стаття 52 Закону Украіни «Про природо-заповідний фонд» вимагає, аби створення об‘єкту ПЗФ було погоджено з землекористувачем на етапі створення такого об’єкту. В пакеті документів, що були представлені на розгляд комісії 8 березня, такого погодження не було. 

Я запропонувала комісії, аби уникнути правової колізії, доручити Управлінню екології та природних ресурсів КМДА розробити дорожню карту створення об‘єктів ПЗФ у Києві. Відповідне рішення комісія ухвалила одноголосно. Такий документ має бути представлений на найближчому засіданні комісії (відбудеться на наступному тижні). 

Також наголошую, що досить частою практикою у столиці є ситуація, коли рішення Київради про створення об’єктів ПЗФ оскаржуються в судах, і місто, на жаль програє. «Зачіпками» для таких оскаржень найчастіше виступають саме процедурні порушення вимог законодавства. 

Автор проекту рішення про створення «Лісу орхідей» Ксенія Семенова погодилася з пропозицією комісії комплексно вирішити питання заповідання. 

Окремо хочу зазначити, що лише у минулому році Комісія з питань екології розглянула майже двісті проектів рішень щодо об‘єктів ПЗФ у столиці. Більшість з цих проектів реалізовано, і лише минулого року природозаповідний фонд Києва збільшився на понад 300 гектар.

 

Фото: КЕКЦ / Facebook


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!