Захоплення росіянами Соледара не означатиме оточення Бахмута, – аналітики

1069 0
Навіть якщо прийняти за чисту монету російські заяви, захоплення Соледара не означатиме негайне оточення Бахмута.
Фото умовне

Фото умовне

Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що захоплення росіянами Соледара не означатиме, що місто Бахмут опиниться в оточенні. Російські війська не захопили весь Соледар, незважаючи на кілька неправдивих заяв про те, що місто впало і що Бахмут перебуває під загрозою неминучого оточення. Про це повідомляє УП з посиланням на звіт ISW.

«Кілька російських джерел стверджували, що 10 січня сили ПВК «Вагнер» просунулися на захід від Соледара. Але Євген Пригожин спростував ці заяви, зазначивши, що «вагнерівці» все ще ведуть боротьбу проти скоординованого українського опору», – йдеться у щоденному звіті інституту.

Читайте також: Нова мобілізація в росії не зупинить наступ України, – розвідка

Станом на 10 січня, відзначили аналітики ISW, є лише візуальне підтвердження присутності сил «Вагнера» в центрі Соледара, однак «реальність контролю над територією в Соледарі від кварталу до кварталу незрозуміла через динамічний характер міських боїв».

«Навіть якщо прийняти за чисту монету російські заяви, захоплення Соледара не означатиме негайне оточення Бахмута. Контроль над Соледаром не обов'язково дозволить російським військам встановити контроль над критично важливими українськими наземними лініями комунікацій до Бахмута», – підсумували у ISW.

Читайте також: Українські захисники за добу знищили ще понад 700 окупантів

Основні висновки ISW за 10 січня:

  • російські ЗМІ повідомили, що генерал-полковник Олександр Лапін, колишній командувач Центральним військовим округом і російськими військами в Харківській і північній частині Донецької областей під час значних втрат росії у вересні 2022 року, призначений начальником штабу Сухопутних військ рф.
  • новина про призначення Лапіна генерує наступні розколи у фрагментованому російському інформаційному просторі.
  • Ігор Гіркін недвозначно натякнув, що підтримає відсторонення путіна від влади, припустивши, що серед деяких блогерів може зростати готовність послабити самоцензуру і прямо критикувати путіна.
  • Український Генеральний штаб відхилився від своєї звичайної схеми повідомлень про російські війська в Білорусі та поблизу північного кордону України, що свідчить про можливу підготовку росії до наступу на північ України, хоча, за оцінкою ISW, такий хід подій наразі залишається малоймовірним.
  • українські війська продовжували утримувати позиції на лінії Сватове – Кремінна.
  • російські війська проводили наземні атаки по всій лінії фронту в Донецькій області та досягли успіхів навколо Соледара, але не захопили населений пункт, незважаючи на неправдиві заяви.
  • кремль продовжує заперечувати, що російська влада готується до чергової хвилі часткової мобілізації.
  • російська окупаційна влада з усіх сил намагається стримати ефективний партизанський рух на окупованих територіях.

 

Нагадаємо, що росія планує чергову хвилю мобілізації і наступ для захоплення нових територій України, однак ЗСУ готові відбивати наступ і водночас надалі визволяти українські землі. 

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!