Замість хащів ботанічний сад. Як львів’янин перетворив сквер на квітучий сад

7296 0
5 гектарів небезпечних хащів Володимир Вербовський перетворив на 5 гектарів рідкісного скверу.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Львів’янин Володимир Вербовський, який є директором підприємства «Лінія» з переробки пластика, вже майже 20 років поспіль за власні кошти не лише доглядає сквер поблизу промзони Рясне корпорації «Електрон», а й встиг перетворити його на справжній ботанічний сад.

Зараз тут ростуть тюльпанове та лаврове дерево, гінкго, сакури, кілька видів магнолій та декоративних кленів, а також червоні каштани, секвої та ще чимало дерев, кущів та квітів. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповів Володимир Вербовський.

Читайте також: Промислову зону «Сигнівка» у Львові забудують адмінбудівлями і складами

За його словами, коли будувався завод «Електрон», а це наприкінці 70-х – початку 80-х років, тут відразу була передбачена промислова зона, смуга зелених насаджень у вигляді скверів та місць відпочинку для працівників заводу. Проте, після розпаду Союзу, завод закрився, а сквер став заростати хащами.

Згодом, вже в часи незалежності, підприємство «Лінія» стало чи не першим кооперативом, який почав орендувати, а згодом став власником приміщення на території промзони «Електрон». Відтоді Володимир Вербовський разом зі своїми працівниками, яких налічувалася майже сотня, вирішили, що територія, якою вони ходять, має мати гарний та належний вигляд.

«Все чистити і облагороджувати ми почали у 2002 році. Призупинили на деякий час виробництво, взяли в руки сокири і пили та упродовж майже трьох тижнів від ранку до вечора працювали. Нам вдалося вирівняти горби, засипати ями, вивезти тонни сміття, будівельних матеріалів, гори шин на 5 гектарах землі», – розповідає Володимир Вербовський.

Згодом, коли вдалося все розрівняти і засипати травою, щороку висаджували нові дерева. Зараз тут їх чимало – близько сотні. Серед них тюльпанове та лаврове дерево, гінкго, сакури, кілька видів магнолій та декоративних кленів, а також червоні каштани, секвої та ще чимало дерев, кущів та квітів.

«Багато рослин я й згадати не можу. Ми ж не садівники, а любителі. До нас майже щороку приїжджає «Галсад» і пропонує нові дерева. Часто кажемо до них, щоб підібрали такий саджанець, якого ще в нас не має. Вони підбирають – ми платимо», – веде далі співрозмовник.

Як уточнив Володимир Вербовський, ціна за саджанці, які купували, різні. Вартість може стартувати від 3 тис. грн.

Читайте також: У Львові затвердили програму розвитку промислових зон Сигнівки та Рясного-2

«Скільки ми витратили? Навіть не підраховували. Досить багато. У перші роки це могло бути до півмільйона гривень на рік. Зараз витрат трохи менше, бо багато дерев вже ростуть, лише час від час мусимо робити досадження. А так витрати йдуть лише на прибирання, косіння трави, облагородження. Все одно – зараз територію доглядати стало в 100 разів легше, аніж було раніше», – каже чоловік.

Територію скверу поблизу «Електрона» Володимир Вербовський доглядає регулярно – щодва тижні.

Володимир Вербовський умовно поділив територію на три зони: ту, де можна прогулятися чи посидіти на лавці, ту, де можна полежати і відпочити, а також місце для вигулу собак. Є тут чимало смітників і лавочок.

«Як доглядав за сквером, так і доглядатиму за ним надалі. Мені це в задоволення», – уточнив він.

Як відомо, мерія Львова вирішила включити територію зеленої зони на вул. Шевченка, 315, яку облагородив Володимир Вербовський до переліку офіційних скверів міста. Після обговорення питання на засіданні виконкому міський голова підписав розпорядження про створення тут зеленої зони. Розпорядженням передбачено облаштування скверів, ігрових та спортивних майданчиків, які одночасно будуть санітарно-захисною зоною від об’єктів шкідливості промислових підприємств.

Місто виконає комплекс підготовчих робіт для визначення статусу та відповідності містобудівній документації територій на вул. Шевченка, 315. На розгляд сесії запропонують ухвалу про включення скверів на вул. Шевченка, 315 до переліку скверів Шевченківського району.

Нагадаємо, у Львові планують збудувати нову вулицю у промисловій зоні «Сигнівка». Вона у майбутньому має з’єднати між собою вулиці Північну та Конюшинну, однак наразі триває лише передпроєктна підготовка.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!