Чи має бути стриптиз-клуб на площі Ринок у Львові. Позиції лідерів думок

4635 1
Львівський священник обурився тим, що навпроти Ратуші на площі Ринок у Львові працює стриптиз-клуб.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Днями синкел у справах монашества Львівської архиєпархії УГКЦ Юстин Бойко обурився з приводу того, що у центрі Львова на розі площі Ринок, 11 та вулиці Сербської працює стриптиз-клуб Eros.

Читайте також: Львівський священник розповів, чи висвячують монахинь у весільних сукнях

«На самій площі Ринок, видніється ось найгірше може обличчя Львова, яке тільки може бути. Зараз якраз годинник пробиває опівніч і бачимо багато молоді. Ну і хтось напевно мені би сказав – отче, ідіть собі дорогою до монастиря, нащо ви на це звертаєте увагу. Якби можливо я не був священиком, якби був байдужим, якби не був патріотом України, пройшов би повз. Я є богослов, священик і мені прикро дивитися на це. Я не знаю різних можливостей юридичних цю проблему вирішити. Але мені здається, що якщо ми хочемо мати майбутнє нашого народу, то мусимо плекати якісь його цінності. І ці цінності не можуть бути пов’язані із розпустою, гультяйством, бо тоді нам не треба буде ворога, який би нас окупував», – каже Юстин Бойко.

Він зазначає, що цей заклад з площі Ринок необхідно забрати. На це звернення відреагував заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко й місто звернулося до власника приміщень із пропозицію облаштувати там медіатеку. Медіатека, за його словами, повинна виконувати функції міського культурного центру та сучасного інтерактивного музею.

У коментарі Tvoemisto.tv Андрій Москаленко уточнив, що тиснути на бізнес міська рада не збирається. Водночас заступник міського голови Львова не зміг пригадати, чи були у Львові випадки, коли у приватному примішенні відкривали медіатеку.

«Вже офіційно надіслали лист. Домовляємось про зустріч, щоб озвучити нашу пропозицію. Зважаючи, що орендарі там часто змінюються (хоча кафе ніби теж було прибутковим), тому розпочнемо діалог», – сказав посадовець.

Читайте також: Популярний телеканал вибачився за помилку про греко-католиків і педофілію. Відео

Власником приміщення є ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп», а керівником компанії – Віталій Молінський, який також керує Львівською агенцією нерухомості та ТзОВ «Діброва», яке збудує торгово-офісні приміщення на Петрушевича.

У коментарі Tvoemisto.tv Віталій Молінський сказав, що почув про пропозицію міста від журналістів та пообіцяв прокоментувати її пізніше. Наразі Tvoemisto.tv сконтактувати з ним не вдалося.

Натомість бізнесмен та співзасновник мережі !Fest Андрій Худо, чия компанія купила або орендує у центрі кілька приміщень, переконаний, що місто не може впливати вказівками чи директивами на приватну власність й необхідно вести діалог із власниками таких приміщень.

«Чи буде він ефективний, ми побачимо за результатами дій міського менеджменту. Наприклад, на місці площі Ринок, 12-13, де колись було Видавництво Старого Лева і "Авіація Галичини" теж в результаті продажу міг з‘явитися стриптиз-клуб – такі ризики міський менеджмент має розуміти і якщо хоче відкрити мистецьку галерею і ефективно керувати нею, то, певно, не варто продавати приміщення», – розповів Tvoemisto.tv Андрій Худо.

З ним погоджується й львовознавець Ігор Лильо. Він каже, що на те, що відбувається в приватному приміщенні впливу немає.

«Людина може робити там все, що не суперечить законодавству. Наскільки я розумію, це у протиріччя із законодавством не вступає. По-друге. Чи це добре, що цей клуб розташований в центрі, одразу навпроти Ратуші? Ні, не добре. Я є великим прихильником легалізації таких і не тільки місць, адже, як показує досвід інших країн, тоді ситуацію легше контролювати. Те, що там пропонується, завжди було, є і буде. Ми ж не є ультрарелігійною державою. Питання в тому, що для цього мають бути відведені певні місця, де це має бути контрольовано, щоб там не було неповнолітніх, щоб це контролювалось з точки зору безпеки, медицини і щоб з цього платились податки. І мені як громадянину це б особливо не заважало. Що мене напружує, мені незручно просто як людині ходити по місту і проходити повз із своєю дружиною. Це створює мені дискомфорт», – сказав у коментарі Tvoemisto.tv Ігор Лильо.

Він часто проводить екскурсії іноземцям, тож каже, що переважно доводиться пояснювати, чому це тут.

«Я відповідаю, що таке українське законодавство, такі реалії. Це не проблема Львова, це проблема усієї України, як і гральні автомати. Ніхто нічого не контролює, а якщо контролює, то часто в дурнуватий спосіб, що межує з корупцією. У Польщі цього не має, бо це католицька країна і вона таких відвертих речей не допускає. У них є go-go бари.

Це неминуче зло. Я би не прив’язувався до конкретного місця і бізнесу на площі Ринок, бо це просто ілюстрація, а не першопричина. Власник ще має заплатити 170 тис. грн штрафу за нищення архітектурної пам’ятки. Хай спочатку з цим розберуться», – додав він.

Додамо, що компанія належить Володимиру та Наталії Швед. Міська адмінкомісія двічі штрафувала підприємців за перепланування пам’яток архітектури на площі Ринок, 11, а влітку компанія зруйнувала радянську мозаїку «Море і риби» на магазині «Океан», що на вулиці Володимира Великого. Під тиском громадськості забудовника зобов’язали стіну з мозаїкою відбудувати.

Олександра Бодняк

Вікторія Ейсмунт

15 Січня, 2020 21:42
Андрій Амстердам на цьому весь туристичний бізнес побудував ))
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!