Україна

Зарплати вчителів можуть сягнути 40 тисяч грн, але тоді кількість годин подвоїться

1639 0
Оплата праці залежатиме від кваліфікації педагога та досягнень за час роботи
Умовне фото

Умовне фото

Зарплата українських вчителів може зрости до 40 тис. грн. Оплата праці залежатиме від кваліфікації педагога та досягнень за час роботи. Про це розповів міністр освіти Оксен Лісовий під час виступу на Національній (не)конференції EdCamp Воля 2023. Про це інформує Osvitoria.

МОН повідомляло, що середня зарплата молодого вчителя складається з окладу у розмірі 5700 гривень та додаткових надбавок близько 1900 гривень, що в сумі становить 7600 гривень. Для порівняння, середня зарплата в Україні становить 13 400 гривень, що майже у два рази більше.

Сергій Колебошин, член Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, розповів, що нині тривають обговорення щодо розміру зарплати вчителів. Оптимальною сумою вважають 40 тисяч гривень.

«Цю суму я не вигадав, не взяв зі стелі. За нею – підрахунки. Але це не популістське легке рішення, адже за ним підуть і болючі, складні наслідки: сертифікація вчителів, скорочення мережі шкіл, «поріг» входу в професію - підвищення вимог до кандидатів на посаду вчителя, обмеження перебування директорів шкіл на посаді. У нас найнижча кількість годин на ставку серед країн Європи для вчителів - 18. Тож обговорюється перехід до 36 годин (це будуть не лише "горлові", а й підготовка до занять). А тому ніхто не зможе брати півтори ставки», – наголосив Колебошин.

Однак нововведення можливі лише після завершення війни.

Крім того, до 1 вересня 2024 року органи самоврядування повинні затвердити плани формування мережі шкіл, а засновники ліцеїв до 1 вересня 2027 року повинні забезпечити їх необхідним обладнанням та персоналом. Реорганізація школи в сільській місцевості можлива лише після громадського обговорення, що ускладнює процес змін.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!