Завтра вшанують пам'ять Івана Липи у Львові. Програма заходів

1127 0
Панахида розпочнеться об 11 годині.
Фото: Odessa-life

Фото: Odessa-life

У Львові 13 листопада проведуть урочисті заходи в день вшанування пам'яті Івана Липи. Відповідне рішення затвердили 10 листопада, під час засідання виконкому ЛМР.

«13 листопада минає 100 років з дня смерті Івана Липи. З ініціативи «Українського лікарського товариства» та спільно з Офісом Львівської громади у м. Винники, організовуватимемо меморіально-освітні заходи із вшанування пам'яті Івана Липи. Йдеться про екскурсії, лекції та відкриття виставки», – повідомили під час засідання виконкому.

Відтак, 13 листопада на території Львівської МТГ проведуть такі заходи:

  • 11:00 — панахида, покладання квітів до могили Івана Липи.

  • Старий цвинтар, м. Винники.

  • 11:30 — проведення екскурсії пам’ятними місцями у місті Винники.

  • 13:00 — відкриття виставки «Іван Липа та його епоха»;.

  • Виставковий зал Історико-краєзнавчого музею м. Винники.

  • 14:00 — погашення пам’ятної марки.

  • Історико-краєзнавчий музей м. Винники.

  • 15:30 — круглий стіл «Світильник невгасимий»;.

  • Великий зал Історико-краєзнавчого музей м. Винники 

Впродов дня проведуть також тематичний книжковий ярмарок на площі перед Історико-краєзнавчим музеєм. Окрім того, відбудеться відкриття виставки картин Галини Захарасевич (дружини Юрія Липи – сина Івана Липи). Виставку можна відвідати протягом місяця. Приміщення бібліотеки-філії №34.

Для довідки:

Липа Іван Левкович (нар. 24 лютого 1865, Керч — 13 листопада 1923, Винники) — український громадський і політичний діяч, письменник, за фахом лікар. 1891 року став засновником таємного товариства "Братство тарасівців", яке мало на меті поширення ідей Тараса Шевченка та боротьбу за національне визволення українського
народу. На початку 1922 переїхав до Львова. Згодом оселився у місті Винники, у помешканні Марії Лозовської на вулиці Лесі Українки (колишня вулиця Шашкевича; будинок зберігся донині). Займався лікарською практикою і писав.
 
Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!