Зберегти унікальну Садибу Терещенків: активісти просять киян долучитися до збереження пам'ятки

2241 0
Сьогодні, 17 січня, Верховний суд вже вкотре розгляне питання про долю унікальної пам’ятки архітектури столиці – повернення Садиби Терещенків до комунальної власності або дозволу перебудувати «перлину Києва» під офісний центр.
Фото: відкриті джерела

Фото: відкриті джерела

Представники «Фундації спадщини Терещенків» та правозахисниця, депутат Київради VII скликання Олена Терещенко, яка є дружиною нащадка династії Терещенка закликають небайдужих киян прийти до суду.

«17 січня, вочевидь, Суд поставить крапку у цій справі, що стане важливим сигналом для всіх недобросовісних власників та так званих “інвесторів”, які роками БЕЗКАРНО знищують безцінну національну культурну спадщину, без якої жодна держава не має майбутнього!», – наголосила правозахисниця на своїй сторінці у Facebook.

Крім небайдужих киян Терещенко також розраховує на підтримку мера столиці Віталія Кличка, депутатів Київради та міністра культури Олександра Ткаченко.

17 січня засідання суду заплановано на 15:00, за адресою: приміщення Касаційного господарського суду (вул. Копиленка, 6, зала 202, справа 910/8413/21) – із собою обов’язково мати паперовий паспорт для реєстрації. Бажано прийти за пів години до початку судового засідання.

За словами активістів, боротьба за збереження та повернення Садиби Терещенків у власність київської громади вже триває 15 років.

Нагадаємо, Садиба Терещенків є пам’яткою архітектури місцевого значення. Вона побудована у 1874-1875 роках за проєктом архітектора В. Краузе у стилі неоготика. Флігель будинку теж перебуває на державному обліку як нововиявлена пам’ятка архітектури.

До кінця 2007 року садиба була на балансі КП “Київжитлоспецексплуатація”, яке здавало її в оренду. У 2008 році унікальні будинки передали у власність ВАТ “Центрелеватормлинбуд” під реконструкцію. Зараз будівля перебуває в аварійному стані.

Управління охорони культурної спадщини наприкінці квітня 2016 року оглянуло садибу та зобов’язало ВАТ “Центрелеватормлинбуд” до 22 червня 2016 року укласти охоронний договір та привести будівлю до належного стану.

ВАТ “Центрелеватормлинбуд” уклало охоронний договір, проте жодних робіт не провело.

Представники «Фундації спадщини Терещенків» наголошують, що найближчим ВАТ “Центрелеватормлинбуд” планує остаточно зруйнувати пам’ятку архітектури, тож просять киян допомогти відновити справедливість та не дати знищити національну культурну спадщину.

Ігор Ющенко

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!