Зеленський підписав закон про демобілізацію строковиків. Що зміниться

1430 0
Документ містить норму про відстрочку на 12 місяців.
Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

Президент Володимир Зеленський підписав закон про зміни щодо термінів строкової військової служби. Про це йдеться на сайті парламенту. Відповідний законопроєкт №11035 зареєстрували 22 лютого, а вже наступного дня його ухвалили.

Зазначимо, за цей документ у першому читанні проголосували 317 депутатів, а під час голосування в цілому, що відбулося одразу ж після першого, – 319 парламентарів. Ніхто не виступив проти та не утримався.

Раніше законопроєкт про демобілізацію строковиків вніс до парламенту президент Володимир Зеленський. 

Що передбачає законопроєкт

Згідно з проєктом закону, військовослужбовці строкової служби, термін яких закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені терміни, звільняються з військової служби в запас «у терміни, визначені указом президента».

Водночас в Комітеті Верховної Ради з нацбезпеки і оборони ухвалили цей проєкт закону з доданою нормою про відстрочку строковиків від подальшої мобілізації на 12 місяців. У залі Верховної Ради законопроєкт ухвалили із цією нормою.

Також президент Володимир Зеленський іще повинен підписати законопроєкт, після чого документ набере чинності. За словами Олексія Гончаренка, депутатам обіцяють, що це питання «кількох днів».

Нагадаємо, Верховна Рада 7 лютого підтримала оновлений урядовий законопроєкт про мобілізацію. Серед його пунктів – скасування строкової служби (замість неї буде базовий військовий вишкіл) та демобілізація військових після 36 місяців служби. Поки законопроєкт готують до розгляду на друге читання, до нього подали вже понад 4 тисячі правок.

Про те, що змінить законопроєкт 10449 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку; на що варто звернути увагу; які питання спричиняють найбільші дискусії, Tvoemisto.tv запитало в Ярослава Жукровського, адвоката, юридичного консультанта Центру допомоги військовим та їхнім сім’ям. Читайте за посиланням

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!