Політична реклама

Згідно з новим законом депозити українців можуть опинитись під загрозою

1058 0
Після набуття чинності Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", інтереси вкладників українських банків стали менш захищеними у разі банкрутства фінустанови, вважають експерти.

Про це пише "ТСН"

"Ця норма не передбачає гарантованого розміру суми відшкодування за вкладами у разі банкрутства банку. Якщо банк збанкрутує, вкладникам відшкодують тільки ту суму, яку на той момент затвердила своїм рішенням адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізичним особам", - пояснюють юристи.

За його словами, тепер визначення розміру виплат значно спрощене і важкопрогнозоване. Тобто, якщо на момент внесення вкладу сума гарантій була встановлена в 200 000 гривень, а до моменту ліквідації банку сума гарантій змінилася до 100 000 гривень, то розраховуватися із вкладником будуть саме виходячи з тієї цифри, яка буде актуальна на момент гарантійних виплат.

На думку юриста, в цій ситуації вкладникам можна порадити лише одне: вкладати гроші на рахунки в різні банки і не тільки на своє ім`я, але і на ім`я можливих родичів.

"Тоді кожен буде мати право на гарантійне відшкодування, що зведе ризики вкладників до мінімуму", - вважають експерти.

Як повідомлялось, з початку осені українці почали активно забирати з банків нацвалюту та переводити її в долари. Так, обсяг залишків на рахунках в гривні зменшився на 1,4%, або на 2,44 мільярди гривень, до 177,5 мільярда гривень, повідомили в Національному банку. Також громадяни майже вдвічі скоротили вкладання грошей на банківські депозити. У вересні кредитні установи залучили у фізичних осіб лише 2,3 мільярда гривень, тоді як у серпні - в розпал сезону відпусток - 4,3 мільярда гривень. 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!