Рік опору. Житель Гостомеля допоміг ЗСУ відбити атаку російського десанту на аеродром

1143 0
Торік тієї ночі російський десант вдерся зі сторони Білорусі на 35 вертольотах, штурмових Су-25 та бомбардувальнику Су-24
АН 225 «Мрія». Фото з відкритих джерел

АН 225 «Мрія». Фото з відкритих джерел

Житель Гостомеля у першу ніч російського вторгнення  допоміг ЗСУ завадити висадці російського десанту в Гостомелі. Про це йдеться у публікації видання Reporters.

Головнокомандувач Збройних Сил України, Валерій Залужний, та його помічник полковник Олексій Носков розповіли журналістам про початок повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

За їхніми словами, торік 24 лютого пізно ввечері російський десант зайшов на територію України зі сторони Білорусі на 35 вертольотах, штурмових Су-25 та бомбардувальнику Су-24. Щоб уникнути виявлення протиповітряною обороною, ворожі літаки летіли низько над водою, вздовж Київського водосховища. Цю операцію російські експерти вважають найскладнішою зі своїх атак з повітря, але українці дали їй назву «гостомельський капкан».

Збройні Сили України помітили ворожий десант поблизу Гостомеля, але дуже пізно - під час підльоту до аеродрому «Антонов». Це сталося через високу інтенсивність бойових дій. Російські десантники висадилися на летовище, з метою окупації Київщини та столиці України. Але для того, щоб завадити цим планам, Генеральному штабу ЗСУ знадобилася людина, яка змогла б корегувати вогонь ЗСУ в Гостомелі. Цю людину знайшов полковник Носков.

Тієї ночі «очима» Гостомеля став чоловік на ім'я Руслан. Він наводив та коригував артилерію ЗСУ голосовими повідомленнями у режимі реального часу в одному з онлайн-месенджерів. Все, що Руслан передавав військовим, на 100% виявлялося правдою. Зокрема завдяки чоловіковим «метрів 50 лівіше» і «пацани, красавчіки, ви попали, бачу дим» аеродром «Антонов» вдалося втримати. 

Під час боїв у Гостомелі сильно потерпіли легендарний Ан-225 «Мрія», найбільший у світі літак, і Ан-124 «Руслан», який мав кодове ім’я НАТО «Condor». І хоч офіційних повідомлень про спробу відігнати «Мрію» не було, але Руслан іще тоді казав військовим, що чує характерний звук роботи двигунів — Ан-225 та Ан-124 відчайдушно намагались підняти в повітря.   

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!