Зміни до законодавства за серпень. Коментар юриста

2384 0
У серпні 2015 року Верховна Рада, Кабінет Міністрів та Національний банк України прийняли як нові закони, так і внесли ряд змін до вже існуючого законодавтва у сфері повернення вкладів, зниження тиску на платників податів, субсидії громадян, безпеки дорожнього руху, судових зборів та обмежень від Нацбанку щодо купівлі іноземної валюти
Фото: bank-ua.com, pravdorub.kr.ua, pmg.ua, antikor.com.ua, zib.com.ua

Фото: bank-ua.com, pravdorub.kr.ua, pmg.ua, antikor.com.ua, zib.com.ua

Повернення вкладів

Національний банк України вніс зміни до Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами.

Тепер видача вкладу або його частини та нараховані проценти на першу вимогу вкладника допускається тільки за договором банківського вкладу (депозиту) на вимогу.

За договором банківського строкового вкладу (депозиту) банк зобов’язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом зі спливом строку, визначеного у договорі банківського вкладу (депозиту).

Дострокове повернення строкового вкладу та нарахованих процентів за цим вкладом віднині можливе винятково в разі, коли це передбачено умовами договору строкового банківського вкладу.

Орган що видав: Національний банк України

Повний текст : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z1256-03

Зниження тиску на платників податків

Для зменшення податкового тиску на платників податків до Податкового кодексу внесено наступні зміни:

  • забороняється контролюючим та іншим оргнам використовувати акт перевірки як підставу для висновків щодо взаємовідносин платника податків із його контрагентами, якщо цьому платнику за результатами складання акту не вручено податкове повідомлення-рішення;
  • дозволено не нараховувати пеню при самостійному нарахуванні суми грошового зобов’язання протягом 90 днів наступних за останнім днем граничного строку його сплати;
  • скасували заборону контролюючим органам приймати податкове повідомлення-рішення за наявності кримінального провадження.
  • До 31.16.2016 звільнено платників податку з обсягом доходів/операцій у 20 млн. грн від сплати штрафів зазначених у податковому повідомленні-рішенні при сплаті податкового зобовязання протягом 10 календарних днів після отриманння податковового повідомлення-рішення;

Орган що видав: Верховна Рада України

Повний текст : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

Субсидії громадянам

Уряд збільшив граничні терміни отримання субсидій громадянами, які перебувають у складних життєвих обставинах і не змогли своєчасно звернутися за призначенням субсидії.

На підставі рішень районних державної адміністрацій та виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад або утворених ними комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія зможе призначатися з дня виникнення права, але не більше ніж за шість місяців до звернення за призначенням субсидії.

Орган що видав: Кабінет Міністрів України

Повний текст : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/848-95-%D0%BF

Безпека дорожнього руху

В Україні запроваджується автоматична фотозйомка та відеофіксація адміністративних правопорушень. Відповідальність за правопорушення, зафіксоване таким методом, несуть юридичні та фізичні особи, за якими зареєстровано транспортний засіб.

Якщо транспортний засіб зареєстровано за межами території України і його не потрібно реєструвати в Україні, до адміністративної відповідальності за правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, притягають особу, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України.

Також, запроваджується новий вид адміністративного стягнення ― штрафні бали, які є стягненням, що накладається на громадян за правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі.

Кожному громадянину, який має право керувати транспортним засобом, щороку нараховується 150 балів. За порушення бали знімають. Постанова про накладення адміністративного стягнення за правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, можуть виносити без участі особи-порушника. Таку постанову надсилають фізичній або юридичній особі, за якими зареєстровано транспортний засіб, протягом трьох днів з дня винесення (складення) рекомендованим листом із повідомленням на адресу місця реєстрації (проживання) фізичної особи (місцезнаходження юридичної особи).

Орган що видав: Верховна Рада України

Повний текст : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/596-19

Судовий збір

З 1 вересня 2015 року змінено ставки судового збору, а також, зокрема:

  • змінено порядок обчислення ставок судового збору за подання апеляційних, касаційних скарг на рішення господарського суду та у справах про банкрутство, заяв про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами та заяв про перегляд судових рішень Верховним Судом України. Ці ставки визначатимуть на підставі ставок, що підлягали сплаті при поданні позовних заяв, інших заяв і скарг;
  • позбавлено пільг щодо сплати судового збору органів прокуратури, держорганів (зокрема, Мін’юст, Мінфін, Антимонопольний комітет) та органів місцевого самоврядування;
  • надано нерезидентам права сплачувати судовий збір в інвалюті з урахуванням офіційного курсу гривні до інвалюти, встановленого НБУ на день сплати;
  • врегулювано порядок сплати судового збору в разі об’єднання у позовній заяві двох і більше вимог немайнового характеру та подання позову немайнового характеру одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів;
  • встановлено можливості повернення сплаченої суми судового збору за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі, зокрема, припинення провадження у справі (крім випадків, якщо провадження закрито у зв’язку з відмовою позивача від позову і ця відмова визнана судом), у т. ч. в апеляційній та касаційній інстанціях тощо.

Орган що видав: Верховна Рада України

Повний текст : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/484-19

Обмеження НБУ

Національний банк розширив відповідний перелік випадків щодо заборони купівлі, перерахування іноземної валюти юридичною особою.

Так, заборонено переказування іноземної валюти юридичною особою в сумі, що не перевищує 50 000 доларів США (еквівалент цієї суми в іншій валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком України на дату переказу) протягом одного календарного місяця на підставі однієї індивідуальної ліцензії Національного банку України.

Але таке правило не поширюється на випадки здійснення операцій на підставі індивідуальних ліцензій, серед яких:

  • розміщення валютних цінностей на рахунках за межами України, виданих Нацбанком юридичним особам;
  • переказування іноземної валюти за межі України резидентом-гарантом (поручителем) у межах забезпечених гарантією (порукою) зобов’язань за кредитом, наданим міжнародною фінансовою організацією або за участю іноземного експортно-кредитного агентства;
  • переказування іноземної валюти за межі України суб’єктами господарювання — резидентами для сплати вступних або членських внесків в іноземній валюті, що сплачуються як разові або періодичні внески для забезпечення поточної діяльності юридичних осіб-нерезидентів.

Орган що видав: Національний банк України

Повний текст : http://zakon.rada.gov.ua/go/v0544500-15

Довідка

"HD Partners" - юридична консалтингова компанія, на ринку з 2008 року. Досвідчений і кваліфікований персонал швидко та якісно допоможе вирішити проблему будь-якого рівня складності. Основним завданням наших спеціалістів є допомогти вирішити максимум питань в одному місці і в найкоротші терміни для того, щоб зекономити дорогоцінний час нашого клієнта. На сьогоднішній день штат компанії одночасно керує кількома великими проектами та оперативно і грамотно надає потрібну юридичну допомогу, здійснює правовий супровід. Серед клієнтів можна відзначити Готель "Леополіс", Пасаж Театральний, Опера Маркет, Європейський дім. Поряд з основною діяльністю, ми разом з партнерами організовуємо різноманітні бізнес події, такі як: податкові, HR, маркетингові, юридичні семінари, бізнес-сніданки з непересічними українцями та Весняний діловий форум.

У моніторингу ми висвітлюємо нові надходження та зміни у нормативних актах, які є важливими та корисними для наших клієнтів. Моніторинг не є консультацією. HD Partners не рекомендує самостійно приймати рішення на основі моніторингів, а проконсультуватися з працівниками компанії.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!