Україна

«ЗСУ дали ворогу гідний бій». Що трапилось у Авдіївці

1184 0
Українські бійці перейшли до оборони на більш вигідних рубежах.
Фото: libkos

Фото: libkos

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив про виведення українських підрозділів з Авдіївки. Про це він повідомив у Facebook.

ЗСУ дали ворогу гідний бій

Підрозділи вийшли з населеного пункту з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров’я військовослужбовців. Українські бійці перейшли до оборони на більш вигідних рубежах.

«Наші воїни гідно виконали свій військовий обов’язок, зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин, нанесли ворогу значні втрати в живій силі та техніці. Вживаємо заходів для стабілізації обстановки та утримання займаних позицій. Життя військовослужбовців — найвища цінність», — зазначив Сирський.

Командир Третьої штурмової бригади Андрій Білецький подякував бійцям 3-ої ОШБр «за гідний бій, який дали ворогу в Авдіївці».

«Дякую бійцям за гідний бій, який дали ворогу в Авдіївці, в умовах тотальної кількісної переваги росіян у живій силі, в техніці, у снарядах. Відходимо на підготовлені позиції, щоб повернутися і завдати ще сильнішого удару. Дякую командуванню за виважене рішення. Бій триває», — заявив він.

Наразі ISW оцінює, що приблизно три з половиною кілометри відокремлюють російські позиції в цих двох районах, спираючись на наявні візуальні докази. Фахівці припускають, що українським силам, можливо, доведеться проводити контратаки, щоб здійснити впорядкований вихід з Авдіївки.

Окрім цього, в ISW заявляють, що захоплення Авдіївки саме по собі не принесе жодних переваг чи можливостей для оперативно значимих наступів армії рф. Вони припускають, що російські війська можуть зазнати значних втрат під час атак нових українських позицій у лоб у відкритому полі через велике скупчення бійців ЗСУ на нових місцях.

Що передувало

Росіяни з жовтня 2023 року розпочали масштабний наступ на Авдіївку. За оцінками Києва, в наступі брали участь близько 40 тисяч російських військ, які атакували з південного і північного флангу, намагаючись обійти Авдіївку і взяти її в кільце. Ще у грудні, коли війська рф захопили села Степове і Бердичі, а також прорвалися до коксохімічного заводу, утримання Авдіївки почало втрачати сенс. У січні стало відомо, що російські війська зуміли зайти у місто з південної і північної околиці й нав'язати вуличні бої. На початку лютого ситуація стала критичною і росіянам майже вдалось перерізати шляхи постачання захисників міста.

Український військово-аналітичний проєкт DeepState у четвер увечері повідомив, що росіяни підняли свій прапор над укріпрайоном "Зеніт" на півдні міста.

"Сьогодні основні сили вийшли з позицій, але вийти вдалося не всім, тобто не все так радісно, як намагаються подати інші", - пишуть у DeepState.

Про те, що деякі українські підрозділи в Авдіївці фактично опинилися в оточенні, сказав в ефірі "Радіо Свобода" й Олександр Бородін, пресаташе 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ, нещодавно кинутої на допомогу авдіївському гарнізону.

Раніше командувач оперативно-стратегічного угрупування військ Таврія Олександр Тарнавський заявив, що "ситуація в Авдіївці складна, але контрольована":

"Станом на 23:00 15 лютого 2024 року ситуація в Авдіївці складна, але контрольована... Командири на місцях знають своє завдання і виконують його згідно з планом Головнокомандувача Збройних Сил України щодо стабілізації ситуації на даному напрямку. Управління військами — стійке та ефективне.

Ми цінуємо кожен клаптик української землі, але найвища цінність та пріоритет для нас — збереження життя українського солдата. Авдіївська оборонна операція продовжується. Наші воїни й надалі нищать армію окупанта та перемелюють ресурси і резерви ворога, які той, не шкодуючи, кидає в бій.

Запеклі бої точаться в межах міста. Наші війська застосовують усі наявні сили та засоби для стримування ворога".

На початку жовтня російська армія розпочала масований штурм авдіївського виступу та його флангів. Як стверджують українські військові, за чотири місяці постійних атак росіяни втратили тут багато тисяч солдатів та сотні одиниць бронетехніки.

Площа Авдіївки – 29 кв. км. Зараз це витягнута з південного сходу на північний захід смуга руїн шириною два-три кілометри й довжиною десять кілометрів. 

Ірина Давосир

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!