Київ

З’явилась петиція проти безконтрольної появи муралів у Києві

819 0
Публічний простір міста належить усім киянам

Кияни вимагають створити відкрити механізм затвердження муралів у місті. Відповідна петиція зареєстрована на сайті Київради.

Документ вимагає: 

  1. Розробити та затвердити на рівні місцевої влади Положення «Про погодження створення муралів у м. Києві». 
  2. Розробити відкритий процес залучення громади та експертного середовища до обговорення та погодження муралів. 
  3. Створити онлайн-платформу або інші засоби комунікації, які б дозволяли громаді висловлювати свої думки та пропозиції щодо муралів. 
  4. Проводити консультації та громадські обговорення ескізів муралів перед їх затвердженням. 
  5. Заборонити створення нових муралів на фасадах будівель до впровадження відкритого механізму залучення громади та експертів.

Підписанти закликають враховувати при розробці цього механізму різноманітні погляди та думки громади, включаючи власників будинків, митців, істориків, архітекторів та інших зацікавлених сторін. 

«Рішення щодо того чи іншого муралу зазвичай приймаються представниками Районних державних адміністрацій без консультацій з громадою та експертним середовищем. Часті випадки, коли навіть співвласники будинків не дають згоду на створення муралу. Думка киян просто ігнорується. Особливе обурення викликає нанесення муралів на стінах будинків з охоронним статусом без попереднього погодження з Департаментом охорони культурної спадщини», - пояснює автор.

Водночас автор звернення зазначає, що мурали стали невіднятною ознакою Києва та збагачують культурний ландшафт міста і впливають на його візуальний образ, тому має бути механізм, який сприятиме розгляду та оцінці ідеї, концепції, та візуального висловлювання, що втілюються в муралах, а також гарантуватиме, що ці мурали відповідають цінностям та інтересам громади.

«Публічний простір належить усім киянам і, часто, їм не байдуже, що в ньому зʼявляється», - наголошується у документі.

Документ зареєстрований 22 вересня і за 3 дні вже набрав близько 2 тисяч підписів із 6 тисяч, необхідних для розгляду звернення міською владою.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!