24 лютого – День жінки!

3166 0
В цей день українки зовсім-зовсім нічого не робили.
Вінниця.info

Вінниця.info

Не 8 березня, а 24 лютого. Цього дня ще тисячу років назад українські жінки святкували свій день. При цьому святкували у шинку, або в когось на хаті. Письменник та журналіст Олег Ущенко про жінок, які 24 лютого мусіли обов’язково «погудіти» і ритуально побити чоловіка.

Мало хто знає, що День жінки в Україні святкували за тисячі років до появи 8-го березня.

А саме, 24 лютого на Уласа жінки йшли гуляти у шинок, або збиралися десь на хаті «погудіти». Але і то ще не все! Ввечері жінки поверталися з гульбиськ і мусили ритуально побити чоловіків, щоби ті до них були ласкаві та щедрі.

Єдине, що мала зробити у цей день жінка, то принести зранку води і налити у три посудини зі шматочками страсної свічки. Їх залишали на покутті і вважалося, що через три дні Улас їх посвятив.

Читайте також: Блог Богдана Волошина «Мусить бути справедливість!»

Одну пляшку потім виливали у криницю. З другої пляшки кропили худобу та іншу живність. А воду з третьої пляшки мама виливала у купель, де мала покупати всіх разом своїх дітей, щоби були здоровими та дружніми.

А ще казала, як на Уласа морози - зима буде до середини весни. Якщо відлига - зимі остаточний фініш.

Так, що привітайте сьогодні наших жінок зі стародавнім українським святом - Днем жінки!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!