Найгарніша вілла Галичини, яка пережила пожежу, повені та дві Світові

27495 0
На піддашші цього будинку можна розгледіти дату «1876» – це вілла, яка збереглася в Стрию на Львівщині, переживши повені, війни і жахливу пожежу Стрия у 1886 році, коли вигоріло майже все місто. Доктор історичних наук, археолог Микола Бандрівський каже, що якби вона стояла десь в Австрії чи Чехії, то до неї б щодня водили екскурсії, розповідаючи різноманітні історії, пов'язані з віллою. Він гадає, що усе це можна зробити і у нас.

Той, чиї очі одразу впізнають справжню красу і довершеність, ніколи не пройде байдуже попри цю стрийську віллу.

Знаєте, чим мене здивував цей майже казковий будинок? Відповім: своєю збереженістю. Адже у нього на піддашші ще й дотепер можна розгледіти дату: «1876».

Читайте також: Виходець зі Львова, який став всесвітньо відомим актором і отримав «Оскар»

Уявіть собі: ця вілла пережила жахливу пожежу Стрия у 1886 році, коли вигоріло майже все місто. Так само ця вілла пережила незчисленні повені місцевої бурливої і непередбачуваної ріки Стрийки (поки не збудували дамбу, яка захищає місто від розливів по сьогоднішній день).

Врешті ця вілла без жодних втрат для себе пережила обидві світових війни і майже півстолітній радянський період. І от, зараз ця казкова перлина давнього Стрия постає перед нами у всій своїй красі.

Ота своєрідна конструкція стін цієї вілли називається фахверковою і на неї ми рідко де натрапимо в Галичині, а східніше за Збручем – то й поготів. А ще ця вілла є ніби утаємниченою і загадковою (бо невідомо, хто її збудував, на чиї гроші і за чиїм проектом). Крім того, вона (ця вілла) ідеально зберегла свою об'ємно-просторову і конструктивну структуру. А про архітектурно-мистецький вистрій її фасадів годі й говорити...

Одним словом, будував цю віллу чоловік, який, скоріш за все, мав віденську освіту і тамтешню архітектурну практику, і який, крім усього цього, був ще й просякнутий духом Галичини, тобто дихав і думав тутешніми будівельними традиціями. Саме тому, як підмітила Оксана Бойко (кандидатка архітектури – Ред.), у цій віллі одночасно зійшлися провідні європейські історичні стилі ХІХ століття із нашими місцевими – карпатськими.

Читайте також: Успенська візитівка із загадковою історією 

Якби ця вілла на вулиці Колесси в Стрию (яка пережила усі воєнні і повоєнні лихоліття) стояла не у нас, а, скажімо, десь в Австрії чи Чехії, то до неї б щодня водили екскурсії, розповідаючи різноманітні історії, пов'язані з її будівництвом та її мешканцями у різних століттях. А фахові історики повитягали б з архівів на світ Божий прізвища, посади і навіть сімейний стан усіх тих, хто був причетний до появи цієї вілли, і хто з відомих діячів у ній колись жив чи просто вряди-годи навідувався.

Гадаю, що усе це реально зробити і вже невдовзі ми всі тішитимемося поштівками з пречудовими видами цієї вілли і захопливо поданою історією її появи, на звороті.

Погодьмося, не так багато є фахверкових вілл у благословенній Богом Галичині, які живуть уже третє століття. То ж уміймо цінити своє...

Джерело 

Фото автора

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!