Фото: ua.112.ua

Фото: ua.112.ua

Що робитиме «Батьківщина» у Верховній Раді. Експертний аналіз програми партії

6000 0
Tvoemisto.tv продовжує цикл інформаційно-просвітницьких матеріалів у межах проєкту «Прозорі вибори», присвячених аналізу передвиборчих програм політичних партій, що претендують на місце у парламенті. Нині аналізуємо програму партії ВО «Батьківщина».

Передвиборча програма партії доступна на сайті партії та ЦВК. Складається з 1 017 слів, 7 792 знаків, займає 4 сторінки формату А4. Документ розбитий на чотири блоки: «Нова стратегія миру», «Нова соціальна доктрина», «Нова молодіжна політика», «Нова економічна стратегія».

Пріоритети програми

У внутрішній політиці партія прагне відновлення територіальної цілісності та суверенітету України. У зовнішній політиці — планує втілювати Угоду про асоціацію Україна-ЄС та працювати над наданням Україні Плану дій для членства в НАТО. Мир, сказано в програмі, має розпочатися зі звільнення Росією всіх в'язнів сумління, полонених і заручників (в’язень сумління — особа, яку переслідують за мирне висловлення політичних поглядів – авт.). Партія пропонує започаткувати переговори за формулою «Будапешт+», залучивши до врегулювання ситуації на Донбасі США та Велику Британію. ВО «Батьківщина» вважає, що питання окупованого Донбасу та анексованого Криму мають бути в єдиному пакеті.

За наступних п’ять років партія має намір досягти рівня середньої заробітної плати Польщі у доларовому вимірі (сьогодні вона у 3,5 рази вища, ніж в Україні), а також підвищити до європейського рівня зарплату медиків, освітян, працівників культури.

У соціальній політиці обіцяють підняти мінімальну пенсію до 3094 грн. Партія — прихильник персоніфікованої пенсійної системи: пенсійні внески мають відкладатися на особовий рахунок у державному банку впродовж усього періоду роботи. Якщо людина не встигне використати гроші на пенсійному рахунку за життя, їх успадковуватимуть члени її родини. Пенсіонери, що працюють, знову отримають право на пенсію.

Передбачене також медичне страхування за кошти роботодавців — за це з їхніх підприємств знімуть половину податків. Податкові пільги передбачені тих, хто візьме на першу роботу випускників вузів. ВО «Батьківщина» має намір скасувати 37 податків і зборів, зокрема податок на спадок, держмито та судовий збір. ПДВ замінять мінімальним податком на реалізацію, а податок на прибуток — податком на виведений капітал.

Щодо медицини в програмі написано: «Ми повернемо людям право викликати лікаря додому». У селах обіцяють повноцінне функціонування фельдшерсько-акушерського пункту, а також що виплати на народження першої дитини становитимуть 50 тис. гривень, другої — 100 тис. гривень, третьої і наступних — 150 тис. гривень.

В економічній сфері передбачають програму довгострокового банківського мікрокредитування для молодих підприємців (до 100 000 доларів без застави) та іпотечні кредити зі ставкою не більше 3% річних на термін від 10 до 30 років. Удвічі обіцяють знизити ціну на газ для населення, а в результаті — тарифи на тепло та воду. Також ВО «Батьківщина» планує продовжити мораторій на продаж сільгоспземлі та надати можливість фермерам викупити свою землю без аукціонів за пільговими кредитами. Крім того, мають прийняти закон «Про введення для аграріїв єдиного податку на гектар землі».

У культурній сфері представники партії висловлюють прихильність до тенденції збільшувати видатки на українське кіно, книгу, контент на радіо і телебаченні, обіцяють прийняти закон «Про меценатство». В екологічній сфері партія хоче стимулювати розвиток відновлюваної енергетики: сонячної, вітрової, геотермальної та інших, розв’язати сміттєву проблему, цілком демонополізувати імпорт газу, запровадити в Україні біржову торгівлю всіма енергоресурсами. Також зазначено, що держава стрімко розвиватиме власну вугільну галузь замість імпорту дорогого закордонного вугілля.

Читайте також: Які обіцянки дає «Європейська солідарність». Експертний аналіз програми партії

Які обіцянки дає партія

У програмі пасивна форма дієслів чергується з активною. У пасиві висловлені такі обіцянки: «буде скасовано 37 податків і зборів», «мінімальну пенсію буде піднято до рівня 3094 грн», «ціну на газ буде знижено в 2 рази» тощо. З використанням дієслів дійсного способу в майбутньому часі висловлені такі обіцянки:

  • «ми запровадимо персоніфіковану пенсійну систему»;
  • «ми повернемо людям право викликати лікаря додому»;
  • «забезпечимо виконання закону, за яким базова зарплата освітян не може бути нижча за 3 мінімальні»;
  • «ми вирішимо сміттєву проблему, зменшимо забруднення довкілля»;
  • «ми повністю демонополізуємо імпорт газу»;
  • «ми надамо суттєві податкові пільги кожному роботодавцю, який візьме на першу роботу випускників вузів»;
  • «ми розпочнемо програму довгострокового банківського мікрокредитування для всіх типів бізнесу»;
  • «ми повернемо виплати на народження дитини, які були раніше».
     

Читайте також: Що планує робити «Слуга народу» в парламенті. Експертний аналіз програми партії

Яку аргументацію використовує партія

Загалом партія послуговується раціональною аргументацією. Вона використовує слова, позбавленні емоційного забарвлення: «ефективно», «послідовно», «активна міжнародна діяльність». Використання чітких цифр та умов надання різних видів кредитів також свідчить про раціональну аргументацію.

Емоційна аргументація присутня у деяких твердженнях: «відновимо справедливість для тих людей, які втратили свої банківські вклади та власність під час стрімкого падіння курсу гривні», «доступ дітей та молоді до освіти не залежатиме від заможності їхніх батьків», «позитивні тенденції збільшення видатків на фінансування культури», «обтяжливий податок на прибуток».

Читайте також: Що робитиме «Голос» у парламенті. Експертний аналіз передвиборчої програми партії

Основні цінності та ідеологія

Партія виступає за розвиток соціальної держави, орієнтуючись на «доступне житло», «підтримку сімей з дітьми», «безоплатні медичні послуги», «безоплатну освіту» тощо. Водночас вона є прихильником розвитку бізнесу. Це дає підстави дійти висновку, що партія виступає за «соціалізм в умовах ринкової економіки».

Читайте також: Що обіцяє і гарантує «Самопоміч». Експертний аналіз передвиборчої програми партії

Особливі ознаки програми

У програмі зовсім не використовують ярликів. Немає «олігархів», «корупціонерів», «агресора» тощо. У документі не йдеться про питання внутрішньої політики — реформування парламенту, правоохоронних органів, децентралізацію тощо. Увага зосереджується на поясненні механізмів міжнародної співпраці та економічні пріоритети. Однак партія не зазначає, які джерела фінансування використовуватиме, щоб покрити соціальні виплати.

«Європейські стандарти» — основний орієнтир у партійному баченні життєвого рівня в Україні. 

Слово «новий» (і спільнокореневе «відновимо») трапляється в програмі 14 разів. «Україна» та спільнокореневі слова (українці, український) — 12 разів, Європа (і європейський) — 6 разів.

Соломія Кривенко,

кандидатка політичних наук, учасниця експертної групи «Свідомі вибори»

Інфографіка Марії Стахів

Головне фото Reuters

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Прозорі вибори. Аналіз та медійне висвітлення програм і публічних заяв кандидатів у народні депутати України» та за участі експертів проекту «Свідомі вибори»Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Прозорі вибори

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!