Жінки в ІТ були завжди. Чому ця професія не має статі

3832 0
Присутність жінок в технологічній галузі коригувалася часом і суспільно-історичними факторами в тому числі. Сьогодні їх тут поки меншість, мабуть, тому, що все ще потрібно більше розповідати про різноманіття можливостей професійної реалізації в ІТ.

Технічні професії в Україні досі прийнято вважати швидше чоловічим заняттям, хоча, за даними опитувань DOU, частка жінок, в IT-галузі поступово зростає. Так, за минулі три роки вона збільшилася з 20% до 25%. Очільниця напряму операційної діяльності та процесу планування і формування проєктних команд компанії EPAM в Західній Україні Христина Пеленичка розповідає Tvoemisto.tv про те, як жінки можуть реалізувати себе в цій сфері і які виклики можуть траплятися на шляху до успіху в ІТ.

Жінки в ІТ були завжди або із чого виникають стереотипи

Психолог за освітою Христина Пеленичка починала кар’єру в ІТ з HR-спеціалістки, згодом перейшла до технічного рекрутингу, спеціалізувалася на роботі зі спеціалістами з великих даних (Big Data) та в галузі науки про дані (Data Science). Нині вона координує операційну діяльність і процес планування та формування проєктних команд (функцію стафінгу) в EPAM західноукраїнської локації. Її робота полягає у тому, щоб люди опинялися на проєктах, що відповідають їх інтересам та навичкам у правильний час. А також, щоб клієнти компанії, cеред яких чимало світових брендів, могли співпрацювати із найкращими фахівцями.  

Христина Пеленичка. Фото Вадима Рибіна

«Це – координаційна та інтегративна роль, що передбачає багато роботи з даними, колаборації із колегами, як на локальному, так і глобальному рівні компанії, адже EPAM співпрацює зі спеціалістами з понад тридцяти п’яти країн», – пояснює вона.

Читайте також: Простими словами про складне. Компанія EPAM запустила подкаст про ІТ-індустрію України

У компанії Христина вже четвертий рік і каже, що нині нікого не здивуєш тим, що дівчина працює в ІТ. Стереотипи щодо того, що це нежіноча галузь, можуть виникати через розмиті уявлення про специфіку галузі та різноманіття перспектив у ній.

«Жінки в технічних спеціальностях були завжди. Більше того, першу в світі програму для машини, яка тоді ще була в процесі розробки, написала британка Ада Лавлейс в середині 19 століття. Окрім неї, була ще відома американська науковиця Маргарет Гамільтон, яка написала бортове програмне забезпечення для здійснення польоту в межах космічної програми «Аполлон». Також – Геді Ламар, яка розробила методи, необхідні для запровадження мобільного зв’язку, Wi-Fi, GPS», – розповідає вона.

Жінок, які зробили внесок до розвитку ІТ-галузі, за словами Христини Пеленички, можна перераховувати довго. Так, вони були не лише дослідницями, а й подекуди першопрохідцями у вивченні тих чи інших явищ і заснуванні різних методів. Їхня присутність, звісно, коригувалася часом, суспільно-історичними факторами в тому числі. Хоча сьогодні жінок в технологічній сфері меншість, однак, на думку спеціалістки, це через те, що ми досі потребуємо більшого акценту на поширенні інформації про різноманіття можливостей професійної реалізації тут.

Читайте також: Бути першими – це велика відповідальність. Як змінювалася ІТ-компанія ЕРАМ протягом 15 років

«Стереотипи живляться необізнаністю. Тому цей дисбаланс частково може бути згенерований тим, що певна категорія людей не знає, як потрапити в галузь, і чим тут можна займатися», – зазначає вона.

Яким є гендерний баланс в ІТ сьогодні

ІТ-галузь у багатьох питаннях є провісником прогресивних поглядів. На думку Христини, це насамперед тому, що тут є можливість постійного спілкування з колегами та клієнтами із мультикультурного середовища, розвитку та вдосконалення за допомогою курсів, конференцій, професійних спільнот тощо. Сам характер і зміст діяльності заохочує відкривати для себе креативних людей з новими поглядами на все. Власне, тому проблема, пов’язана з гендерними стереотипами, які можуть виникати в різних галузях діяльності, тут культивується, мабуть, найменше.

«Важливо розуміти, що гендерний баланс хвилює людей і в галузі охорони здоров’я, і культури, і будівництва чи агробізнесу тощо. Щодо ІТ, то до EPAMу, наприклад, у мене був досвід співпраці з різними компаніями меншого розміру, американським старт-апом, іншим великим аутсорсером, де про гендерні стереотипи не йшлося. Траплялися поодинокі розмови про так звані «жіночі» і «нежіночі» професії, нібито жінки схильні обирати нетехнічний профіль в ІТ, але всі вони вирішувалися за допомогою пояснень про те, як виглядає і працює галузь, яка тут залученість чоловіків і жінок. Після цього будь-які міфи вдавалося розвінчувати», – говорить Христина.

Якщо говорити про останні тенденції, то частка жінка протягом 2017-2020 років виросла з 20 до 25 відсотків, за даними DOU. Також згадують, що серед новачків, які зовсім не були знайомі з ІТ, жінок теж стало більше – 36% порівняно з попереднім показником у 26%. У EPAM цей показник дещо вищий: понад 27% жінок в команді. Керівниць – стільки же.

Читайте також: Як Covid-19 змінює робочі місця. Історія трансформації офісу компанії EPAM Ukraine

«Те, що кількість жінок тут стає більшою, не може не тішити. Тенденція йде вгору і зараз за цим приємно стежити. Щоправда, ще немає цифр, як останній рік – рік пандемії – вплинув на спеціалістів в цій сфері», – додає ІТ-спеціалістка.

Про виклики і як їх долати

Христина каже, що сама ніколи не стикалася напряму із упередженим ставленням до себе як до жінки-фахівця, а також не помічала такого, коли займалася підбором людей на роботу в ІТ-компанію чи до залучення в якийсь проєкт. Визначальним фактором завжди були і є професійні риси людини та персональні якості, важливі у роботі, а також те, наскільки людина розділяє цінності компанії.

«Мови про прив’язки до статі й бути не могло у моїй практиці. Припускаю і розумію, що такі ситуації можуть траплятися, але вірю та знаю, що більшість компаній в Україні, як і ми, керуються рівною політикою професійного підбору до всіх людей», – каже вона.

Також в Україні є нормативно правова база, що забороняє подібні дії. Йдеться про низку законів України та кодекс про працю. Ці пункти регулюють політику найму, на що важливо зважати.

Читайте також: Авто без водія, дрони і розумні будинки. Що винаходять львівські ІТ-спеціалісти

Христина Пеленичка зазначає, що труднощі та виклики (як ті, що постають перед чоловіками, так і перед жінками) залежать від того, в яких вихідних умовах перебуваємо. Від того, як люди будують підходи до організації свого життя, побуту, роботи і взаємодії в сім’ї, залежить їхня реалізація та кількість перешкод на шляху до неї.

«Через пандемію і жінка, і чоловік залишилися працювати вдома з однаковими побутовими умовами, потребами приділяти час дітям тощо. Для багатьох вона привідкрила завісу того, яке ж насправді навантаження падає на наші плечі в тій або іншій сфері життя», – каже вона і додає, що справа успіху як жінки, так і чоловіка в цій галузі – це лише їхня відповідальність і все тільки в їхніх руках.

«Усе йде від нашого світогляду та того, як ми будуємо інфраструктуру власного життя», – говорить Христина.

За її словами, важливо культивувати не лише реалізацію чоловіка чи жінки будь-де, а класний, урівноважений і гармонійний підхід до розвитку особистості, побудови стосунків в суспільстві та в сім’ї, де йдеться про партнерство. Звідси будуть рости правильні моделі реалізації людей в різних галузях, не тільки в ІТ. Саме баланс відкриває можливості реалізації себе у різних соціальних ролях, групах тощо.

Чи складно нині жінці потрапити в ІТ і як тут збудувати кар’єру

ІТ, вважає Христина Пеленичка, завжди стимулює бути щоразу більш креативним, відкритим, творчим у різних ролях, щоби встигати за тим, що відбувається в світі. Для того, аби побудувати кар’єру, потрібно вчитися, і це не означає, що достатньо закінчити виш, показати диплом і отримати роботу.

«Учитися – це пройти ще кілька навчань, а потім ще кілька, почитати літературу, подивитися десятки-сотні відео професійного характеру, спілкуватися з колегами, відвідувати конференції, cпільноти тощо. Це постійна освіта, яку б спеціальність ви не обрали. Окрім того, завжди важливо дивитися трішки ширше, за межі власної професії і ролі, зрозуміти контекст галузі загалом на рівні окремих ролей інших, компанії і цілого ринку – ось тоді можна класно почуватися», – каже Христина.

Читайте також: OpenSpace, спортзал і масажний кабінет. Чим дивує львівський офіс ЕРАМ

Спеціалістка рекомендує для побудови кар’єри постійно навчатися, а ресурсів нині є безмежна кількість – платних і безкоштовних. Також слід відкрити свій світогляд до нового, скільки років вам би не було, бо насправді ніколи не соромно зізнатися в тому, що чогось не знаєш.

«Добре знайти професіоналів, з якими можна поговорити, зрозуміти процеси зсередини. Тоді вже обирати для себе напрям, в якому хочете рухатися», – каже Христина Пеленичка. 

Вона розповідає, що можна стати розробником, інженером із тестування, бізнес-аналітиком, менеджером проектів, Scrum master, HR, дизайнером інтерфейсів та користувацького досвіду, рекрутером, аналітиком даних, стафінг/ресурс-менеджером, продуктовим менеджером, системним інженером, інженером користувацької підтримки. І це все ще не повний перелік варіантів.

«Багато компаній на ринку, в тому числі й ЕРАМ, пропонують безкоштовні навчання для тих, хто хоче почати свій шлях в ІТ. Можна отримати знання від практиків, які залюбки хочуть діляться інформацією та шукають нових людей. Але і після отримання сертифікату навчання продовжується», – додає ІТ-спеціалістка.

Партнерська публікація

Ольга Коваль

Фото надали у компанії EPAM

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!